Bác (báč) s uzeným masem

Jenom lehce jsem upravil jeden z mnoha receptů na bác.

Suroviny

Postup.

Brambory nastrouháme najemno do jedné mísy. K nim přidáme sůl, majoránku a uzeninu. Na tp nahoře prosyjeme hladkou mouku. Zatím nemícháme! V mouce uděláme důlek, do kterého dáme kvasnice, cukr, zalijeme vlažným mlékem a zasypeme trochou mouky a necháme asi 7 minut kynout. Poté postupně přidávéme mléko a vše dobře promícháme. Těsto musí být řídké, málem tektuté. Těsto necháme 30 minut na teplém místě kynout.

Velký plech vymažeme sádlem a vysypemem strouhankou nebo mletým mákem. Těsto rozprostřeme na celou plochu plechu. Pečeme dozlatova při teplotě 180 °C 45 minut.

Pokud jsme místo strouhanky použili mletý mák, tak podáváme mákem nahoru. Bez máku se hodí i jako příloha místo brambor či rýže.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články