Blinčíky s červeným rybízem

Autor receptu: Dušan Polanský

Suroviny na 24 blinčíků

Postup

Nejprve utřeme ve větší míse moučkový cukr se změklým máslem, poté přidáme žloutky a vše utřeme do jemna. Do stejné mísy přeosejeme hladkou mouku, uděláme v ní důlek, do něhož rozdrobíme kvasnice. Zasypeme je krupicovým cukrem a zalijeme vlažným mlékem. Necháme 5 minut kvasit. Poté přidáme větší špetku soli a postupně přidáváme vlažné mléko. Vypracujeme (osobně rukama) lehce tužší kynuté těsto. Necháme jej pod utěrkou kynout cca 45 minut.

Po vykynutí rozdělíme těsto na pomoučeném válu na tři díly a metodou půlení intervalu každý díl rozkrájíme na 8 kousků, celkem tedy 24 kousků. Rukama na pomočeném válu rukama vypracujeme z každého kousku kruh cca o průměru 8 cm. Doprostřed dáme 1 vrchovatou ČL rybízu, těsto prohneme, dobře uzavřeme! a uplácáme dle obrázku.

Blinčíky necháme ještě asi 10 minut kynout. Smažíme na středně rozehřátém rostlinném oleji z obou stran pěkně do růžovohněda, asi jako smažíme lívance. Pokud se vám stane, že vám do oleje unikne trochu rybízové šťávy, tak klid, trochu to zasyčí.

Výborně chutnají se zakysanou smetanou.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články