Blinčíky s červeným rybízem

Autor receptu: Dušan Polanský

Suroviny na 24 blinčíků

Postup

Nejprve utřeme žloutky s moučkovým cukrem ve větší míse. Do stejné mísy přeosejeme hladkou mouku, uděláme v ní důlek, do něhož rozdrobíme kvasnice. Zasypeme je krupicovým cukrem a zalijeme vlažným mlékem. Necháme 5 minut kvasit. Poté přidáme větší špetku soli, máslo a postupně přidáváme vlažné mléko. Vypracujeme (osobně rukama) lehce tužší kynuté těsto. Necháme jej pod utěrkou kynout cca 45 minut.

Po vykynutí rozdělíme těsto na pomoučeném válu na tři díly a metodou půlení intervalu vše rozkrájíme na 24 kousků. Rukama na pomočeném válu rukama vypracujeme z každého kousku kruh cca o průměru 8 cm. Doprostřed dáme 1 ČL rybízu, těsto prohneme, dobře uzavřeme a uplácáme dle obrázku.

Blinčíky necháme ještě asi 10 minut kynout. Smažíme na středně rozehřátém rostlinném oleji z obou stran pěkně do růžovohněda, asi jako smažíme lívance.

Doporučuji podávat se zakysanou smetanou.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články