Borůvkové kynuté knedlíky

Známý recept na 8 porcí upravil: Dušan Polanský

Suroviny

Postup

Z uvedeného nožství připravíte 32 knedlíků, tedy 8 porcí po 4 knedlících.

Ve větší míse promícháme mouku se solí a 3 PL cukru krupice. V mouce uděláme důlek, do něhož rozdrobíme kvasnice, ty posypeme 1 ČL cukru krupice a poté zalejeme trochou vlažného mléka. Nakonec lehce poprášíme moukou a necháme kvasit 5 minut.

K mouce přidáme v troše vlažného mléka rozmícháme vejce, poté přidáme změklé máslo a postupně vlažné mléko. Vypracujeme těsto, nejprve vařečkou pak rukama, což trvá 6 minut.

Vymíchané těsto lehce podsypeme polohrubou moukou a stejnou moukou těsto poprášíme. Necháme kynout minimálně 1 hodinu. Čas kynutí využijeme na umytí borůvek a nastrouhání syra.

Jakmile je těsto vykynuté, dámě do většího hrnce vodu, kterou lehce osolíme. Vodu začneme ohřívat k bodu varu.

Připravíme si podložku (desku), na níž budeme vykrajovat a tvarovat knedlíky. Podložku poprášíme polohrubou moukou. Z těsta vyválíme valec, který rozpůlíme. Obě poloviny opět vyválíme a opět rozřízneme. Z každého ze 4 stejných válců postupně ukrojíme 8 stejných dílků.

Dílek těsta na jeden knedlík rukou roztlačíme na kruh. Do něj vložíme cca 2 ČL borůvek a těsto zabalíme. Již připravené knedlíky přikryjeme utěrkou a nechám je asi 7 minut kynout.

Knedlíky vaříme 12 minut. Neotáčíme je a poklici nenadzvedáváme! Nejlépe se hodí hrnec s průhlednou poklicí, jelikož vidíme, co se v hrnci děje. Obvykle je vařím po 8, tedy na čtyři várky.

Každý jednotlivý knedlík po vytažení jemně natrhneme dvěma vidličkami, aby z něho unikla pára a nesrazil se.

Obvykle je podáme s nastrouhaným sýrem, posypané moučkovým cukrem a polité horkým rozpuštěným máslem. Někdo místo nastrouhaného sýru používá nastrouhaný perník.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články