Borůvkové kynuté knedlíky

Známý recept na 8 porcí zpřesnil: Dušan Polanský

Suroviny

Postup

Z uvedeného nožství připravíte 32 knedlíků, tedy 8 porcí po 4 knedlících.

Ve větší míse promícháme mouku se solí. V mouce uděláme důlek, do něhož rozdrobíme kvasnice, ty posypeme 2 ČL cukru krupice a poté zalejeme trochou vlažného mléka. Nakonec lehce poprášíme moukou. Protože hrubá mouka mléko rychle vsakuje, asi za 3 minuty opět přidáme trochu vlažného mléka. Kvasnice necháme takto kvasit celkem cca 10 minut.

V troše studeného mléka rozmícháme žloutky. Zbytek mléka lehce ohřejeme a vše vylejeme do mouky. Začneme míchat těsto. Asi po minutě přidáme vlažné rozpuštěné máslo. V míchání pak pokračujeme cca 9 minut. Těsto musí být na povrchu lesklé a nesmí se lepit na stěny.

Vymíchané těsto lehce podsypeme hrubou moukou a stejnou moukou těsto poprášíme. Necháme kynout minimálně 45 minut. Čas kynutí využijeme na umytí borůvek a nastrouhání syra.

Jakmile je těsto vykynuté, dámě do většího hrnce vodu, kterou lehce osolíme. Vodu začneme ohřívat k bodu varu.

Připravíme si podložku (desku), na níž budeme vykrajovat a tvarovat knedlíky. Podložku poprášíme polohrubou moukou. Z těsta vyválíme valec, který rozpůlíme. Obě poloviny opět vyválíme a opět rozřízneme. Z každého ze 4 stejných válců postupně ukrojíme 8 stejných dílků.

Dílek těsta na jeden knedlík rukou roztlačíme na kruh. Do něj vložíme cca 2 ČL borůvek a těsto zabalíme. Již připravené knedlíky přikryjeme utěrkou a nechám je asi 10 minut kynout. Pokud jsme na to dva, knedlíky připravujeme postupně s vařením knedlíků.

Knedlíky vaříme 5 a půl minuty. Neotáčíme je a poklici nenadzvedáváme! Nejlépe se hodí hrnec s průhlednou poklicí, jelikož vidíme, co se v hrnci děje. Obvykle je vařím po osmi, tedy na čtyři várky.

Každý jednotlivý knedlík po vytažení jemně natrhneme dvěma vidličkami, aby z něho unikla pára a nesrazil se.

Obvykle je podáme s nastrouhaným sýrem, posypané moučkovým cukrem a polité horkým rozpuštěným máslem. Někdo místo nastrouhaného sýru používá nastrouhaný perník.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články