Bramborové knedlíky plněné uzeninou nebo škvarkami

Víceméně známý recept jenom lehce upravil: Dušan Polanský

Suroviny na cca 18 knedlíků:

Postup:

Brambory to chce uvařit alespoň 2 hodiny před samotnou výrobou knedlíků. Musí být dobře vychlazené. Brambory přepasírujeme přepasírovačem do větší mísy. Přidáme vejce, polohrubou mouku, sádlo, sůl a postupně při stálem míchaní tolik hrubé mouky, aby těsto nebylo ani tuhé ani moc měkké.

Připravíme si náplň. Pokud použijeme salám, ten pokrájíme na jemno a krátce osmahneme na pánvy. Pokud škvarky, opět je nakrájíme na menší kousky a rovněž krátce osmahneme na pánvy. Pokud chceme škvarky i na posyp, viz obrázek, musíme přidat dalších cca 100 g.

Rovněž předem si připravíme zelí. Obvykle osmahnu na sádle jednu nakrájenou cibuli, přidám zelí, dle chuti třtinový cukr, vše spolu podusím a nakonec jemně zahustím hotovou bílou jíškou, např. Knorr. Někdy jíšku zcela vypustím, viz obrázek.

Docela pracné je osmahnutí cibule, kterou pokládáme na povrch hotových knedlíků. Dvě cibule nakrájíme na středně veliké kousky a pak je osmaháváme na sádle do hněda, někdo to rád až do spálena. Zabere vám to minimálně 20 minut.

Z těsta vyválíme válec, který rozkrojíme na 2 části. Každou část rozkrojíme na 9 dílků. Na vále posypaném polohrubou mouku z každého dílku rukou vytvarujeme tenkou kulatou placičku, do které pevně zabalíme uzeninu nebo škvarky.

Knedlíky vaříme v mírně osolené vodě 7 minut. Do vody přidáme trochu oleje, aby se nám po vytažení knedlíky nezlepily. Po vložení do hrnce s vařící vodou je vařečkou zlehka nadzvedneme, aby se nepřichytily ke dnu. Uvařené knedlíky vyjmeme děrovanou naběračkou.

Jak podáváme, je zřejmé z obrázku. Pochopitelně tohle jídlo chce zapít pivem. U nás jich děláme na jeden zátah cca 40. Vnoučata knedlíky jí jenom tak, rukou, jako koblihu.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články