Bramborové knedlíky plněné švestkami

Víceméně známý recept jenom lehce upravil: Dušan Polanský

Suroviny na cca 20 knedlíků:

Postup:

Brambory to chce uvařit alespoň 2 hodiny před samotnou výrobou knedlíků. Musí být dobře vychlazené. Brambory přepasírujeme přepasírovačem do větší mísy. Přidáme vejce, polohrubou mouku, sádlo, sůl a postupně při stálem míchaní tolik hrubé mouky, aby těsto nebylo ani tuhé ani moc měkké.

Z těsta vyválíme válec, který rozkrojíme na 2 části. Každou část rozkrojíme na 10 dílků. Na vále posypaném polohrubou mouku z každého dílku rukou vytvarujeme tenkou kulatou placičku, do které pevně zabalíme jednu švestku.

Knedlíky vaříme v mírně osolené vodě 7 minut. Do vody přidáme trochu oleje, aby se nám po vytažení knedlíky nezlepily. Po vložení do hrnce s vařící vodou je vařečkou zlehka nadzvedneme, aby se nepřichytily ke dnu. Uvařené knedlíky vyjmeme děrovanou naběračkou.

Podáváme dle chuti buď posypané tvrdým na jemno nastrouhaným sýrem a moučkovým cukrem a polité rozehřátým rozpuštěným máslem, nebo místo sýru použijeme mletý mák nebo mleté ořechy anebo strouhankou lehce opraženou na másle. Pokud použijeme opraženou strouhanku, již knedlíky máslem nepolíváme.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články