Bratislavské rohlíčky

Klasický recept lehce upravil Dušan Polanský

Suroviny

Postup

Recept je na 2 plechy na 48 větších rohlíčků nebo 56 menších. Proč? Těsto si rozdělíme na 4 díly a z jednoho dílu naporcujeme buď 12, nebo 14 rohlíčků.

Do mísy na těsto přidáme mouku, práškový cukr, špetku soli a promícháme. Uděláme důlek, do něhož nadrobíme kvasnice. Na kvasnice nasypeme 2 ČJ krupicového cukru. Kvasnice zalijeme trochou teplého mléka. Necháme vykynout. Pak v kastrůlku v mléce rozpustíme máslo, teplota by neměla stoupnot nad 40 °C. Do těsta přidáme 2 žloutky a mléko s rozpuštěným máslem. Vše dobře vymícháme. Těsto necháme asi půl hodiny kynout pod utěrkou.

Teď můžeme postupovat dvěma způsoby. Nakrájíme jednotlivé kousky a ty rozválíme do tvaru elipsy. Nebo použijeme trojúhelníky. Těsto se vyválí vcelku, a pak radélkem vykrajujeme trojúhelníky. Pokud máme elipsy plnku dáme jenom podél kratší strany, ne po celé ploše. Pokud trojúhelníky, více plnky dáme opět jenom podél základny. Stočíme. Na plechu vyloženém pečícím papírem zformujeme stočené kousky do tvaru rohlíčku. Nakonec rohlíčky potřeme rozšlehaným vajíčkem.

Plech s rohlíčky dáme schladit minimálně na 10 minut do lednice.

Po vytažení z lednice je potřeme ještě jednou a dáme je péct. Pečeme při teplotě 175 °C.

Po sundání z plechu lze vyválet v práškovém cukru, ale nedoporučuji, cukru je v plnce dost.

Plnku připravíme lehce. Důležité je ji připravit včas, aby stihla před přidáváním do rohlíčků vychladnout. Cukr lehce rozvaříme s vodou nebo mlékem. Přisypeme ořechy a skořici, nebo mák a vše promícháte. Pokud by plnka byla řídká, přisypeme trochu strouhanky nebo nastrouhaného perníku.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články