Zapečená brokolice

Recept okoukal a k obrazu svému upravil: Dušan Polanský

Suroviny

Postup

Budeme potřebovat malý pekáč (v starém provedení modrý, ne hnědý veliký). Z másla vezmeme cca jednu třetinu, dáme ji na dno pekáčku a po změknutí poctivě vymažeme dno a boky (doprostřed bočných stěn). Vysypeme strouhankou.

Brokolici očistíme, poodkrajujeme pouze růžičky, oddělíme je od sebe, umyjeme je a krátce povaříme ve vařící vodě, cca 1-2 minuty. Slejeme vodu a necháme brokolici do vlažna vychladnout.

Co nám bude brokolice chladnout, rozbijeme do misky 4 vajíčka, přilejeme mléko a spolu vyšleháme. Trochu posolíme. Nastrouháme si sýr, otevřeme si konzervu s žampiony, slejeme roztok. Pokud jsme investovali do slaniny, tak ji nakrájíme na malé kousky. Vše máme připraveno na plnění pekáčku. Rozehřejeme troubu na cca 230 °C.

Na dno pekáčku rozprostřeme polovinu brokolice. Na brokolici rozprostřeme polovinu žampionů, polovinu slaniny (pokud ji máme). Opět brokolice, opět žampiony, opět slanina. Pro zjemnění poklademe na povrch kousky zbylého másla. Přikryjeme a dáme péct na cca 5-7 minut do rozehřáté trouby.

Pekáček vyjmeme, vezmeme si vidličku a rozšlehanou směs mléka s vajíčkem, rovnoměrně rozprostřeme na rozehřátou brokolici. Opět přikryjeme a dáme péct na cca 25-30 minut.

Poslední fáze je jednoduchá. Vytáhneme, posypeme sýrem a necháme bez přikrytí cca 5 minut ještě péct. Sýr je zapečen, a tím je hotovo.

Jíme jen tak nebo s malou porcí brambor.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články