Litá buchta s cuketou

Něco vyčetl a něco změnil: Dušan Polanský

Suroviny

Pro zvýraznění chutě lze přidat 2 PL strouhaného kokosu nebo 2 PL mletých ořechů.

Postup

Hrnkem se rozumí klasický 3 dcl hrnek. V textu receptu se uvádí jenom cuketa, pokud ji nemáte, použijte jablíčka.

Než začneme, dáme si na veliký plech větší kousek másla, aby nám změkl a posléze ním vymažeme dno plechu. Dno pak vysypeme hrubou moukou. Cuketu zbavíme slupky, pak ji rozkrojíme a odstraníme měkkou dužinu s jadérky. Co zbyde, nastrouháme na jemno.

V druhé míse promícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, kakao, skořici a špetku soli. K této směsi přidáme vajíčka, olej a nastrouhanou cuketou. Vše spolu řadně promícháme. Podle potřeby přidáme mléko, aby těsto bylo lehce roztíratelné, ale obvykle není potřeba.

Směs rozetřeme na plech vymazaný máslem a vysypaný hrubou moukou.

Pečeme při teplotě cca 175 °C 20 až 25 minut. Upečenou buchtu necháme trochu vychladnout, poté potřeme rozehřátou meruňkovou marmeládou, do níž jsme předtím přidali trochu vody.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články