Klasický recept lehce upravil Dušan Polanský
Na těsto a vytření plechu:
Na různé náplně, dle chuti:
Na potření buchet ze všech stran před pečením:
Na potření buchet po upečení:
Recept je na 20 buchet. Buchty peču v hlubokém pekáčku 22×28 cm, akorát je plný, viz obrázek. Pro jiný rozměr pekáču si množství surovin musíte upravit.
Příprava kynutého těsta je klasická. Do větší mísy dáme mouku, cukr, špetky soli a promícháme. Uděláme v mouce důlek, rozdrobíme do něj droždí, které posypeme 1 ČL cukru krupice. Droždí zalejeme trochou vlažného mléka a necháme asi 7 minout kynout. Poté přidáme 2 žloutky rozmíchané ve vlažném mléce, změklé máslo, citronovou kůru a olivový olej. Vše důkladně mícháme cca 6 minut, nejprve vařečkou pak poctivě rukama. Mouku již nepřidáváme! Dno mísy před vložením těsta lehce poprášíme hladkou moukou. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 60 minut kynout.
Těsto po vykynutí rozdělíme na 20 kousků. Z každého kousku vypracujeme rukama přibližný čtverec cca 7 x 7 cm, který je uprostřed o něco silnější. Do každého kousku zabalíme náplň. Buchty klademe na plech vytřený máslem spojem dolů. Každou buchtu důkladně potřeme rozpuštěným máslem. Buchty necháme před pečením ještě 10 minut kynout.
Pečeme prvních 8 minut při teplote 190 °C, poté teplotu snížíme na 175 °C. Celkem pečeme cca 30 minut. Čerstvě vytažené buchty z trouby okamžitě potřeme směsí cukru, horkého másla a rumu.
Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články