Buchty s povidly nebo marmeládou

Klasický recept lehce upravil Dušan Polanský

Suroviny

Na těsto a vytření plechu:

Na náplň (vše promíchat):

Na potření buchet před pečením:

Na potření buchet po upečení:

Postup

Recept je na cca 26 buchet. Buchty peču v pekáču 23×42 cm, akorát je plný. Když už, tak už. Příprava těsta. Do mísy dáme mouku, rozdrobené droždí, cukr práškový i vanilkový, špetku soli a promícháme. V hrnečku rozehřejeme máslo a sádlo, přidáme mléko a ohřejeme na 40 °C. Vlejeme do mísy a přidáme 2 vajíčka. Vše důkladně mícháme cca 5 minut, těsto by mělo být hladké a nelepivé. Přikryjeme jej utěrkou a necháme na teplém místě cca 40 minut kynout.

Těsto rozválíme na plát silný půl centimetru a rozkrájíme na čtverce cca 6,5 × 6,5 cm. Na každý kousek dáme vrchovatou ČL povidel nebo marmelády a pořádně zabalíme. Buchty klademe na plech vytřený olejem spojem dolů. Každou buchtu důkladně potřeme rozpuštěným máslem. Buchty necháme ještě asi 10 minut kynout.

Pečeme ve předehřáté troubě na 175 °C přibližně 20 minut. Čerstvě vytažené buchty z trouby potřeme rozpuštěným máslem s rumem. Po chvilce buchty lehce poprášíme práškovým cukrem.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články