Kynutý cop se schwarzwaldskou šunkou a zakysanou smetanou

Autor receptu: převzato z kuchynelidlu.cz, kde tu lehce jsem upravil.

Suroviny

  • 150 g schwarzwaldské šunky,
  • 375 g hladké mouky,
  • 1/2 kostky droždí, kostka má 42 g,
  • 230 ml mléka,
  • 75 g změklého másla,
  • 1 vrchovatá ČL práškového cukru,
  • pepř, cca 1/5 ČL,
  • sůl,
  • 100 g eidamu 30%,
  • 200 g zakysané smetany,
  • 2 vejce,
  • celý kmín na posypání,
  • pečící papír.

Postup

Recept je opravdu dobrý a funguje, jak se můžete přesvědčit alesoň opticky z obrázku, na němž je můj výtvor. Opravdu vřele doporučuji.

Příprava těsta. Do mísy dáme mouku, rozdrobené droždí, cukr, špetku soli a promícháme. Přidáme vajíčko rozmíchané ve vlažném mléce, zbytek mléka (opět vlažného) a změklé máslo. Vše důkladně mícháme vařečkou a pak rukama cca 5 minut. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě cca 30 minut kynout.

Příprava nádivky. Nastrouháme sýr. Šunku nakrájíme na malé kousky a dáme do menší mísy. Přidáme nastrouhaný sýr a zakysanou smetanu. Opepříme a lehce osolíme. Vše promícháme.

Jak se dělá cop? Vykynuté těsto vyválíme na pomoučeném válu do obdélníku. Na vyválené těsto rozetřeme nádivku. U vzdálenějšího okraje, kde začneme rolovat a na druhém konci tak 3 až 4 cm od okrajů. U zbylých dvou okrajů, levého a pravého, těsně až k okraji, tak 1 cm. Opatrně zrolujeme do rolády. Poté celou roládu rozřízneme podélně ostrým nožem na stejné poloviny. Obě půlky oddělíme od sebe a pak opatrně upleteme cop, podobně jako když jej pleteme z dvou pramenů vlasů. Pletení začínáme uprostřed. Opatrně přendáme na plech s pečícím papírem. Důkladně potřeme rozšlehaným vejcem ze všech stran a posypeme celým kmínem. Cop necháme ještě 15 minut kynout. Poté pečeme 40 minut v troubě předehřáté na 170 °C. Po upečení necháme minimálně půl hodiny odpočinout a vychladnout.

Servirování: s čajem nebo bílým vínem.