Kynutý cop se schwarzwaldskou šunkou a zakysanou smetanou

Autor receptu: převzato z kuchynelidlu.cz, kde tu lehce jsem upravil.

Suroviny

  • 150 g schwarzwaldské šunky,
  • 375 g hladké mouky,
  • 1/2 kostky droždí,
  • 230 ml mléka,
  • 75 g másla,
  • 1 vrchovatá ČL práškového cukru,
  • pepř, cca 1/5 ČL,
  • sůl,
  • 100 g eidamu 30%,
  • 200 g zakysané smetany,
  • 2 vejce,
  • celý kmín na posypání,
  • pečící papír.

Postup

Recept je opravdu dobrý a funguje, jak se můžete přesvědčit alesoň opticky z obrázku, na němž je můj výtvor. Opravdu vřele doporučuji.

Příprava těsta. Do mísy dáme mouku, rozdrobené droždí, cukr, špetku soli a promícháme. V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme mléko a ohřejeme na 40 °C. Vlejeme do mísy a přidáme 1 vajíčko. Vše důkladně mícháme cca 5 minut. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě cca 20 minut kynout.

Příprava nádivky. Nastrouháme sýr. Šunku nakrájíme na malé kousky a dáme do menší mísy. Přidáme nastrouhaný sýr a zakysanou smetanu. Opepříme a lehce osolíme. Vše promícháme.

Jak se dělá cop? Vykynuté těsto vyválíme na pomoučeném válu do obdélníku. Na vyválené těsto rozetřeme nádivku. U okraje, kde začneme rolovat a na opačném konci tak 3 až 4 cm od okrajů. U zbylých dvou okrajů těsně až k okraji, tak 1 cm. Opatrně zrolujeme do rolády. Poté celou roládu rozřízneme podélně ostrým nožem na stejné poloviny. Obě půlky oddělíme od sebe a pak opatrně upleteme cop, podobně jako když jej pleteme z dvou pramenů vlasů. Rovněž opatrně přendáme na plech s pečícím papírem. Důkladně potřeme rozšlehaným vejcem ze všech stran a posypeme celým kmínem. Cop necháme ještě 15 minut kynout. Poté pečeme 40 minut v troubě předehřáté na 170 °C. Po upečení necháme minimálně půl hodiny odpočinout a vychladnout.

Servirování: s čajem nebo bílým vínem.