Původní recepturu Józsefa C. Dobose dost upravil: Dušan Polanský
Celý fígl je upéct 6 dortových plátů při teplotě 175 °C o průměru 21 cm.
Předem si připravíme 6 pečících papírů s nakresleným kruhem o průměru 21 cm, viz obrázek níže. Pečící papír obstřihneme tak, aby vlezl do pekáče. Při pečení střídám 2 plechy 40 krát 30 cm. S jedním to jde také, ale trvá to déle. Případně pečte najednou dva kruhy.
Příprava těsta. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky dobře vyšleháme s polovinou cukru (60 g) a 1 vanilkovým cukrem. Poté přidáme šťávu z poloviny citronu, potažmo i trochu nastrouhané kůry, a opět lehce vyšleháme. Bílky vyšleháme s druhou polovinou cukru. Bílek spolu s moukou opatrně zapracujeme do žloutkové směsi. Nemícháme, pouze překládáme!
Pečící papír vložíme na dno plechu a těsto rozetřeme v tenké vrstvě v hranicích kruhu. Pečeme při teplotě 175 °C asi 8 minut. Co se plát peče, připravíme si na pečení další plát v druhém plechu. Barva plátů po upečení musí být lehce růžová. Jakmile plech s upečeným plátem vyndáme z trouby, pečící papír přendáme na rovnou podložku a do trouby vložíme druhý plech. Asi po 2 minutách plát z pečícího papíru opatrně odlepíme. Používám k tomu plochý ocelový podběrák. Klidně lze použít i malířskou špachtli. Pečící papír s odpojeným plátem odložíme bokem.
Příprava krému je snadná. Vymícháme spolu 250 g másla, 120 g moučkového a 20 g vanilkového cukru. Poté přidáme kakao a opět dobře vymícháme. Přidáme rozpuštěnou a vychlazenou čokoládu ve vodní lázni a úplně na závěr ořechy (kaštanové pyré). Vše opět dobře promícháme.
Krémem potřeme jeden plát za druhým a na úplný konec boky. Pokud máte po ruce pomleté ořechy nebo piškotové drobečky, můžete boky dortu nimi ozdobit.
Dodejme, že na klasický Dobošův dort se dává na poslední plát poleva připravená ze 150 g zkaramelizovaného kostkovaného cukru a 1 PL citrónové šťávy. Pak se plát rozkrájí nožem potřeným máslem na 12 trojúhelníků (tedy na porce). Trojúhelníky se opatrně položí nahoru. Tohle ale nedělám, jelikož poleva je samý cukr. Br.
Dort dáme schladit do lednice. Stačí cca 2,5 hodiny.
Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články