Dobošův dort

Původní recepturu Józsefa C. Dobose dost upravil: Dušan Polanský

Suroviny na těsto:

Suroviny na krém:

Postup

Celý fígl je upéct 6 (tentokráte se mi povedlo 7) dortových plátů při teplotě 180 °C o průměru 20 cm. Protože nemám kuchyňské váhy, ani žádnou techniku poháněnou elektřinou, vše dělám rukama, což trvá 3 hodiny. Pokud máte elektrickou výzbroj, ušetříte čas i energii.

Předem si připravíme 6 (7) pečících papírů s nakresleným kruhem o průměru 20 cm, viz obrázek níže. Pečící papír obstřihneme tak, aby vlezl do pekáče. Při pečení střídám 2 plechy 40 krát 30 cm. S jedným to jde také, ale trvá to déle.

Příprava těsta. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky dobře vyšleháme s polovinou cukru (60 g) a 1 vanilkovým cukrem. Bílky vyšleháme s druhou polovinou cukru. Bílek spolu s moukou opatrně zapracujeme do žloutků. Nemícháme, překládáme! Jak vidíte na obrázku, mouku přidávám zásadně přes síto.

Pečící papír vložíme na dno plechu a těsto rozetřeme v tenké vrstvě v hranicích kruhu o průměru 20 cm. Pečeme při teplotě 180 °C asi 8 minut. Co se plát peče, připravíme si na pečení další plát v druhém plechu. Barva plátů po upečení musí být lehce růžová. Jakmile plech s upečeným plátem vyndáme z trouby, pečící papír přendáme na rovnou podložku a do trouby vložíme druhý plech. Asi po minutě plát z pečícího papíru opatrně odlepíme. Používám k tomu plochý ocelový podběrák. Klidně lze použít i malířskou špachtli. Pečící papír s odpojeným plátem odložíme bokem. Na sebe doporučuji položit max. 3 až 4 upečené pláty oddělené pečícím papírem, ale jak vidíte na obrázku, tohle doporučení jsem tentokráte nectil.

Příprava krému je snadná. Vymícháme spolu 235 g másla, 120 g moučkového a 20 g vanilkového cukru. Poté přidáme kakao a opět dobře vymícháme. Přidáme rozpuštěnou čokoládu s 15 g másla ve vodní lázni a úplně na závěr ořechy (kaštanové pyré). Vše opět dobře promícháme.

Krémem potřeme jeden plát za druhým a na úplný konec boky. Pokud máte po ruce pomleté ořechy nebo piškotové drobečky, můžete boky dortu nimi ozdobit.

Dodejme, že na klasický Dobošův dort se dává na poslední plát poleva připravená ze zkaramelizovaného kostkovaného cukru a 1 PL citrónové šťávy. Pak se plát rozkrájí nožem potřeným máslem na trojúhelníky (tedy na porce). Trojúhelníky se opatrně položí nahoru. Tohle ale nedělám, jelikož poleva je samý cukr. Br.

Dort dáme schladit do lednice. Stačí cca 2,5 hodiny.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články