Výrazně upravený recept z časopisu: Dušan Polanský
Žloutky utřeme s cukrem a poté přidáme kakao. Vše dobře promícháme. Do stejné mísy přidáme nastrouhaná jablka, z nichž jsme předem lehce vytlačli šťávu. Postupně přidáme, špetku soli, nastrouhanou citrónovou kůru, krupici a pomleté ořechy. Promícháme. Nakonec přidáme řádně vyšlehaný sníh z bílků za pomoci 1 PL práškového cukru. Sníh zapracujeme do zbývající hmoty. Sníh s ostatními ingrediencemi nemícháme, ale překládáme!
Na dno formy položíme pečící papír, a to tak, že jej přicvakneme na spoji dna a bočního rámu a zvnějška kousek obstřihneme. Hmotu vlyjeme do dortové kulaté formy (já teď používám průměr 24 cm, ideálnější je 26 cm). Formu vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C. Po 20 minutách snížíme teplotu na 175 °C. Uprosřed pečení je dobré formu asi na 20 minut přikrýt alobalem, aby se nám povrch korpusu nepřipekl. Pečeme 45 až 50 minut.
Po upečení korpus necháme částečně vychladnout, vyřízneme jej nožem z formy a otočíme jej. Necháme jej úplně vychladnout, poté jej podélně rozřízneme na dva díly.
Vrch horního i spodního dílu potřeme marmeládou. Spodní díl potřeme půlkou vychladlé dortové náplně (po vyšlehání dle receptu doporučuji dát vychladit do lednice), přikryjeme vrchním dílem, opět potřeme dortovou náplní a nakonec vrch polejeme lehce vychladlou čokoládovou polevou a případně na boky polevu rozetřeme jídelným nožem, což obvykle nedělám.
Boky lze posypat mletými ořechy nebo horní plochu ozdobit dle vlastní fantazie. Na tohle nejsem.
Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články