Dorta s nastrouhanými jablky

Upravený recept z časopisu: Dušan Polanský

Suroviny

Postup

Žloutky utřeme s cukrem. Opatrně vmícháme kakao, pak krupici, nastrouhaná jablka – ale nejdřív bokem lehce vytlačíme z nich šťávu, mleté ořechy a nakonec vyšlehaný sníh z bílků, do něhož jsme vmíchali 1 lžičku práškového cukru.

Hmotu dáme péci do vymaštěné a hrubou moukou vysypané dortové kulaté formy. Po upečení korpus necháme částečně vychladnout, poté rozřízneme na dvě půlky a necháme úplně vychladnout.

Vrch horního i spodního dílu potřeme meruňkovou marmeládou. Spodní díl potřeme půlkou vychladlé dortové náplně (po vyšlehání dle návodu dejte chladnout do lednice), přikryjeme vrchním dílem, opět potřeme dortovou náplní a nakonec vrch polejeme téměř vychladlou čokoládovou polevou.

Lze posypat mletými ořechy nebo ozdobit dle vlastní fantazie.

Poznámka: Korpus lze použít i na přípravu chuťově skvělé višňové dorty. Mimo korpus budeme potřebovat čerstvé višně, lze použít i z kompotu; višňovou marmeládu, višňové cherry, 3 PL strouhaných mandlí. Na potření celé dorty budeme potřebovat 2 šlehačky, 2 stužovače na šlehačku a 2 PL práškového cukru.

Příprava je jednoduchá. Po upečení korpus necháme částečně vychladnout, poté rozřízneme na dvě půlky a necháme úplně vychladnout. Vrch horního i spodního dílu pokapeme cherry. Poté potřenme oba díly višňovou marmeládou. Na spodní díl položíme vrchní díl. Vrchní díl a boky dorty potřeme vyšlehanou šlehačkou. Boky dorty pokryjeme plátky mandlí. Na vrch dorty poklademe višně. Dortu dáme asi na 2 hodiny vychladnout do lednice.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články