Suroviny
Těsto:
- 500 g hladké mouky,
- 80 g cukru moučky,
- 150 g změklého másla nakrájeného na kousky,
- 42 g droždí (kostka),
- 2 žloutky,
- větší špetka soli,
- nastrouhaná kůra z 1 bio citrónu,
- cca 200 ml mléka,
- 1 ČL cukru krupice na posyp droždí,
- polohrubá mouka na podsyp při rozválování těsta do kruhů,
- 1 rozšlehané vejce na potírání okrajů,
- 4 kusy pečícího papíru.
Drobenka:
- 70 g tuhého másla nakrájeného na kousky,
- 90 g polohrubé mouky,
- 90 g cukru moučky, můžete zkusit i krupici.
Povidlová náplň na dva frgály:
- 400 g povidel,
- 60 g cukru moučky,
- 1 vanilkový cukr,
- 25 ml rumu,
- 30 g strouhanky,
- pokud jsou povidla hustá, přilijeme trochu mléka nebo smetany.
Tvarohová náplň na dva frgály:
- 250 g tučného nebo polotučného tvarohu ve vaničce,
- 175 g tučného nebo polotučného tvarohu v kostce,
- 1 vanilkový cukr,
- 90 g cukru moučky,
- 1 celé vajíčko,
- 30 g pudingového vanilkového prášku,
- 70 g rozinek,
- 25 ml rumu na namočení rozinek asi 1 hodinu předem,
- pokud jsou tvarohy polotučné, přidávám 30 g změklého másla rozmíchaného s cukrem.
Maková náplň na dva frgály:
- 200 g mletého máku,
- 170 ml mléka na lehké uvaření máku,
- 90 cukru krupice,
- 25 g másla nebo 20 g vepřového sádla,
- 1 PL povidel, tedy asi 40 g.
Postup
Připravím klasické kynuté těsto, které necháme 1 hodinu kynout.
Těsto rozdělíme na 4 díly. Z každého dílu postupně vyválíme kruh o průměru cca 30 cm.
Kruh přeneseme na jeden plech vyložený pečícím papírem. Kruh necháme 15 minut kynout.
Kruh potřeme náplní, přičemž vynecháme centimetrový okraj, který potřeme rozšlehaným vejcem.
Pečeme při teplotě 180 °C 18 až 20 minut.
Postup opakujeme pro každý kruh. Frgál necháme alespoň 1/2 hodiny chladnout.