Lehce původní recept ohnul: Dušan Polanský
Je trochu pracnější, ale výsledek stojí za to. Maso pokrájíme na kousíčky. Ve větším hrnci osmahneme na oleji (vepřovém sádle) najemno nakrájenou cibulku, ale ne tolik jako na klasický guláš. Přidáme kmín, aby pustil vůni. Poté přidáme 3 kopcovité ČL mleté papriky, rychle chvíli vše mícháme jenom na oleji, pak přidáme lehce vody a stále mícháme. Vznikne nám jakýsi paprikový bešamel, čímž jsme zabránili tomu, aby nám paprika zhořkla.
Přidáme maso, lehce jej mícháme, dokud se nám tzv. nezatáhne, posléze přidáme asi 1,5 l vody. Osolíme a vaříme na mírném ohni lehce přes 1 hodinu.
Poté přidáme nakrájenou i nenakrájenou mrkev, podobně petržel, kus celeru, nakrájenou papriku a rajčata. Vaříme ještě asi 20 minut. Nakonec přidáme nakrájené brambory a majoránku. Vaříme ještě asi 10-15 minut. Před koncem doporučuji dochutit výbornou maďarskou pálivou pastou Erös Pista. Pochopitelně ne, pokud jídlo budou jíst i děti.
Zásadně ničím nezahušťujeme, neboť v Maďarsku je to u této polévky zločin! Mají pravdu, jednou jsem to vyzkoušel a katastrofa. Před podáváním vyjmeme z hrnce kus celeru, celou mrkev a celý petržel.
Pokud si dáte v Městské centrální tržnici v Budapešti v prvním patře guláš, nebuďte překvapeni, když dostanete na talíř něco podobného mému receptu. Maďaři obvykle k tomuto jídlu zakusují bílé pečivo nebo sušenou červenou papriku.
Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články