Jednoduchý závin

Autorem receptu je herec Lubomír Kostelka, já jsem jej jenom lehce upravil a trochu okecal.

Suroviny

Postup

Jablíčka očistíme od slupky, nastrouháme je a lehce vymačkáme z nich šťávu.

Připravíme si těsto. Pokud se nám zdá, že těsto nebude dostatečně vlhké, lehce přidáme studeného mléka. Rukou vypracujeme vláčné těsto, což trvá asi 4 minuty.

Těsto necháme 10 minut odpočívat, poté ho rozkrojíme na polovinu, z každého vyválíme placku na klasický veliký plech, 30 × 39 cm. Vše je patrno z obrázků, chce to jenom nespěchat.

Na spodní plát rozprostřeme nastruhaná jablíčka, jemně je otevřenou dlaní přitlačíme k spodnímu plátu. Druhým plátem nastrouhamou směs přikryjeme.

Pečeme lehce do růžova při teplotě 175 ° C asi 25 minut. Po upečení můžeme povrch velice lehce pocukrovat práškovým cukrem. Osobně to nedělám.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články