Jednoduchý závin

Autorem receptu je herec Lubomír Kostelka, já jsem jej jenom lehce upravil a trochu okecal.

Suroviny

Postup

Na velice slabý oheň si postavíme mléko, do něhož dáme na kousky nakrájené máslo. Pijánko máslo rozpustíme, mléko by nemělo být přitom moc teplé. Jablíčka očistíme od slupky, nastrouháme je a lehce vymačkáme z nich šťávu.

Připravíme si těsto. Pokud se nám zdá, že těsto nebude dostatečně vlhké, lehce přidáme studeného mléka. Rukou vypracujeme vláčné těsto, což trvá asi 4 minuty.

Těsto rozkrojíme na polovinu, z každého vyválíme placku na klasický veliký plech, 30 × 39 cm. Vše je patrno z obrázků, chce to jenom nespěchat.

Na spodní plát rozprostřeme nastruhaná jablíčka, jemně je otevřenou dlaní přitlačíme k spodnímu plátu. Druhým plátem nastrouhamou směs přikryjeme.

Pečeme lehce do růžova při teplotě 175 ° C asi 25 minut. Po upečení můžeme povrch velice lehce pocukrovat práškovým cukrem. Osobně to nedělám.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články