Jelení guláš

Coby autor něco jsem okoukal, něco změnil, něco doplnil

Suroviny

Na 8 dcl hovězího vývaru potřebujeme:

Postup

Předem si postavíme na hovězí vývar. Maso nemusí být ve finále zcela měkké, protože jej později pokrajíme a vložíme do guláše; za 45 minut může být vývar hotový. Lze jej připravovat částečně paralelně s gulášem.

Jelení maso nakrájíme na menší kousky. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli spolu s nadrobno nakrájenou slaninou. Trvá to asi 13 minut. Přidáme červenou paprikou a naběračku vývaru, chvíli mícháme. Vložíme jelení maso a marmeládu. Mícháme dokud se maso pořádně nezatáhne. Osolíme, přidáme drcený kmín, mletý pepř, utřený česnek a 1 naběračku vývaru. Dusíme pod pokličkou cca 10 minut.

Přidáme na kousky nakrájené hovězí maso, zbytek vývaru a rajčatový protlak. Zalijeme vínem. Dusíme do měkka minimálně hodinu a půl. Asi 10 minut před koncem dusení přidáme majoránku.

Zahustíme hotovou jíškou a dochutíme. Ještě chvíli povaříme. Po odstavení necháme asi 10 minut dojít. Podáváme s knedlíkem a popíjíme k tomu zbytek vína.

Poznámka: Někdo guláš nezahušťuje před koncemi, ale hned poté, co na počátku vaření dusil guláš pod pokličkou cca 10 minut, viz konec druhého odstavce. Zapráší vše 2 PL hladké mouky a cca 4 minuty osmahává mouku spolu s gulášem. Někdo zahušťuje asi půl hodiny před dohotovením nadrobeným suchým chlebem. Pokud vám před dovařením zůstanou na povrchu plavat kousky chleba, jednoduše je rozšlehejte kovovou metličkou. Lze použít i jíšku připravenou na vepřovém sádlem nebo jemně nastrouhanou syrovou bramborou. Kolik kuchařů, tolik gulášů.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články