Jelení guláš

Autor receptu: něco jsem okoukal, něco změnil, něco doplnil

Suroviny

Na hovězí vývar, cca 6 až 7 dcl potřebujeme:

Postup

Předem si postavíme na hovězí vývar. Maso nemusí být ve finále zcela měkké, protože jej později pokrajíme a vložíme do guláše; za 40 minut může být vývar hotový. Lze jej připravovat částečně paralelně s gulášem.

Jelení maso nakrájíme na menší kousky. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli spolu s nadrobno nakrájenou slaninou. Trvá to asi 13 minut. Zasypeme červenou paprikou, přidáme naběračku vývaru a chvíli mícháme. Vložíme jelení maso, marmeládu. Mícháme dokud se maso pořádně nezatáhne. Osolíme, přidáme drcený kmín, mletý pepř, utřený česnek a 1 naběračku vývaru. Dusíme pod pokličkou cca 10 minut.

Přidáme na kousky nakrájené hovězí maso, zbytek vývaru a rajčatový protlak. Zalijeme vínem. Dusíme do měkka minimálně hodinu a půl. Asi 10 minut před koncem dusení přidáme majoránku.

Zahustíme hotovou jíškou, dochutíme. Ještě chvíli povaříme. Po odstavení necháme asi 10 minut dojít. Podáváme s knedlíkem a popíjíme k tomu zbytek vína.

Poznámka: Někdo u guláše nezahušťuje až na konci, ale hned poté, co na počátku vaření dusil guláš pod pokličkou cca 10 minut, viz konec druhého odstavce. Zapráší vše 2 PL hladké mouky a osmahává ji spolu s gulášem. Někdo zahušťuje asi půl hodiny před dohotovením nadrobeným suchým chlebem. Lze postupovat i tak, že si připrávíte jíšku s vepřovým sádlem, maso před dohotovením vyndáte, zapravíte do omáčky jíšku a pomalinku omáčku mícháte a necháváte cca 10 minut probublávat. Pak doporučuji omáčku mixérem promixovat, tím více vynikne jemná chuť cibule. Nakonec přidáte maso a vše spolu ještě chvíli podusíte. Někdo zahušťuje bramborou, prostě kolik kuchařů, tolik gulášů.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články