Původní recept dle svého upravil: Dušan Polanský
Receptů na polévku Mór Jókai (maďarský spisovatel) jsem četl několik. Takže se nelze divit, že i já jsem si vymyslel a vyzkoušel ten svůj. Polévka měla docela úspěch, takže recept publikuji. Dovolím si být trochu podrobnější, protože recept není v Česku až tak známý.
Den předtím, než budeme polévku vařit a než půjdeme hajinkat, fazoli opláchneme a namočíme do vody v menším hrnci, v němž pak na druhý den fazoli s bobkovým listem uvaříme. Vody dát tak akorát, aby když fazole nabobtná, bylo vody i kousek navrch.
Z uzených kostí nebo uzeného kolena připravíme cca 2 l vývaru. Před jeho přípravou vodu lehce posolíme a přidáme 2 celé kuličky černého koření. Vaříme asi hodinu a čtvrt. Zatímco se vývar vaří, očistíme si kořenovou zeleninu, část mrkve a petržele nakrájíme na kolečka. V menším hrnci, kde fazole přes noc bobtnala, dáme vařit fazoli, k níž přidáme 2-3 bobkové listy. Fazoli uvaříme tak na 80%, dovaří se v polévce. Vývar vzniklý při vaření fazole necháme v hrnci, dodá polévce nejen příjemnou chuť, ale i barvu.
Masový vývar slejeme, aby v něm nezbyly kostičky a usazenina z dna. Hrnec, v němž jsme vývar vařili, vypláchneme a opět jej použijeme k přípravě polévky. Kosti nebo koleno obereme, ale jenom libové maso. Nakrájíme na malé kousky, které zatím odložíme bokem.
Na dno hrnce dáme trochu oleje nebo vepřového sádla. Na něm lehce osmahneme cibulku. K cibulce přidáme lehce vrchovatou lžičku červené mleté sladké papriky a poctivě stále mícháme, cca 40 sekund, poté přidáme trochu vývaru a stále mícháme, cca 1 minutu, ve finále dostaneme něco na způsob paprikového bešamelu. Výborně. Teď do hrnce nalejeme vývar, přidáme veškerou zeleninu, klobásu, nakrájené maso a vše spolu vaříme asi 20 minut, pak přidáme fazoli i s vývarem zbylým po jejím vaření. Opět vaříme asi 10 minut.
Z polévky vytáhneme celou mrkev, celer a petržel, patří do koše. Nesmíme zapomenout na klobásu, vytáhneme ji, pokrájíme na kolečka a vrátíme zpět do hrnce. Nakonec přidáme do polévky těstoviny, které vaříme o něco méně než uvádí návod, dojdou v odstavené horké polévce. Těsně před dovařením těstovin přidáme trochu hotové tmavé jíšky, např. Knorr, krátce povaříme a téměř máme hotovo. Na úplný závěr do polévky přidáme 1 ČL octu. Polévka chytne jemňounkou kyslost. Pochopitelně při vaření dle chuti dosolíme, ale opatrně.
Polévku podáváme se zakysanou smetanou, které si každý přidá na talíř dle chuti.
Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články