Jedná se o starý vyzkoušený recept.
Pečení sice trvá kapánek dlouho, ale máte jistotu, že maso bude měkké, šťavnaté a kůžička bude hezká růžová. Nesnažte se nic vylepšovat na něčem, co se vylepšit nedá. Recept si zdokumentujeme na časové ose od 6 hodiny ranní do pravého poledne, tj. do 12,00 hod.
Kachnu pořádně umyjeme, zbavíme zbytků peří. Zevnitř i zvenku posolíme a řádně pokmínujeme. Jablíčko nebo menší jablíčka zbavíme slupky a jadřinců a rozkrojíme jej nebo je na 4 části. Vložíme dovnitř kachny. Kachnu vložíme do pekáčku s prsy nahoře a přikryjeme vrchním dílem. Nepodléváme!
V 6,00 hod. vložíme pekáč do trouby, nastavíme teplotu 125 °C a jdeme klidně spát. Takto pečeme do 11,15 hod. Troubu po celou dobu neotvíráme, důvěřujeme receptu. Pokud má kachna do 2 kg, pekáč vložíme do truby v 6,30 hod.
V 11, 15 hod. slijeme sádlo se šťávou z pekáčku do plechového kastrůlku. Přiměřené množství sádla se šťávou necháme na dně. Chce to trochu citu, pokud je sádlo hodně vodové, nemusíme kachnu podlít horkou vodou. Pokud vody obsahuje málo, tak ji podlijeme. Voda musí být horká, aby nám teplota šťávy neklesla, obvykle ale vodu nebudeme potřebovat. Rovněž nezapomeneme polít šťávou samotnou kachnu. Vrátíme do trouby a zvýšíme teplotu na 180 °C. Vrchní díl ponecháme.
V 11,35 hod. sundáme vrchní díl, opět kachnu polejeme šťávou a pečeme odkryté při nezměněné teplotě, tj. při 180 °C do 12,00 hod.
V 12,00 hod. je hotovo. Před porcováním kachny jabko nebo jabka vyjmeme a vyhodíme.
Poznámka: Slité sádlo bude při tomto způsobu pečení obsahuje obvykle šťávu. Pokud chceme čisté sádlo, kastrůlek se sádlem postavíme na slabý oheň a necháme sádlo asi 1/2 hod. lehce bublat, aby se šťáva vyvařila. Osobně to ale nikdy nedělám, považuji to málem za hřích. Kastrůlek dám do lednice, tak za 24 hod. se z šťávy vytvoří výborný sulc, který sedne na dno. Z povrchu odebru sádlo, pak sulc s chutí sním a odebrané sádlo použiju jinak, např. na něm připravuji dušené zelí nebo si ním mažu chleba, k tomu si dám zeleninu, kousek plátkového nebo plísňového sýra a večeře je hotova.
Jedná se rovněž starý vyzkoušený recept. Je si ale dobré uvědomit, že doba pečení je závislá na velikosti, troubě a kvalitě masa, ke kvalitě viz poznámku č. 3 za receptem.
Pečení sice trvá opět kapánek dlouho, ale máte 100% jistotu, že maso bude měkké, šťavnaté a kůžička bude hezká růžová. Stačí jenom přesně dodržet níže uvedený postup. Nesnažte se nic vylepšovat na něčem, co se vylepšit nedá. Pečení husy má tři teplotní fáze: 1. fáze při 90 °C trvá 9 hodin, 2. fáze při teplotě 120 °C trvá 3 hodiny a 3. fáze při teplotě 180 °C trvá max. 1 hodinu. Vše si vysvětlíme na časové ose od 22,00 hod. do 11,00 hod. druhého dne.
Husu pořádně umyjeme, zbavíme zbytků peří. Zevnitř i zvenku posolíme a řádně pokmínujeme. Husu vložíme do pekáče s prsy nahoře a přikryjeme vrchním dílem. Nepodléváme! Tady asi většina z nás narazí na problém, totiž že husa je veliká a nelze ji přikrýt horním dílem! Pomůžeme si takto: Horní díl nahradíme alobalem, pokud není dost široký, dáme dva pásy alobalu vedle sebe napříč, ale musí být dostatečně dlouhé, abychom je mohli zachytit pokrčením na okraje spodního plechu. Pokud je husa menší, během pečení se obvykle zmenší tak, že již v 2. fázi ji můžeme přikrýt horním dílem pekáče.
1. fáze. V 22,00 hod. vložíme pekáč do trouby, nastavíme teplotu 90 °C a jdeme klidně spát. Takto husu pečeme do 7,00 hod. Troubu po celou noc neotvíráme, nic nekontrolujeme, nepodléváme, neotáčíme! Důvěřujeme receptu jako Hospodinovi.
2. fáze. V 7,00 hod. ráno mrkneme na husu. Sádlo s velikou pravděpodobností ještě nepůjde slít, neboť bude moc vodové. Husu polejeme výpekem, teplotu zvýšíme na 120 °C. a pečeme další 3 hodiny. Kdyby sádlo již šlo slít, tak jej slijeme do kastrůlku. Část výpeku necháme v pekáči, abychom husu mohli polít.
3. fáze. V 10,00 hod. slijeme sádlo do kastrůlku, tedy pokud jsme to již neudělali v předchozím kroku. Část výpekové šťávy ponecháme a polejeme ním husu, případně podlejem horkou vodou, aby šťávy bylo dost. Nastavíme teplotu na 180 °C a husu dopečeme do 1 hodiny do krásné zlatohnědé barvy. Vrchní díl nesundáváme! Kolem 11,00 hod. je husa hotová. Pokud oběd podáváme ve 12,00 hod. husu ponecháme v troubě a před podáváním jenom přihřejeme.
Poznámka č. 1: Slité sádlo může obsahovat ještě šťávu. Pokud chceme čisté sádlo, kastrůlek se sádlem postavíme na slabý oheň a necháme sádlo asi 1/2 hod. lehce bublat, aby se šťáva vyvařila. Osobně to ale nikdy nedělám, považuji to málem za hřích. Kastrůlek dám do lednice, tak za 24 hod. se z šťávy vytvoří výborný sulc, který sedne na dno. Z povrchu odebru sádlo, pak sulc s chutí sním a odebrané sádlo použiju jinak, např. na něm připravuji dušené zelí nebo si ním mažu chleba, k tomu si dám zeleninu, kousek plátkového nebo plísňového sýra a večeře je hotova.
Poznámka č. 2: Pokud chcete mít naprostou jistotu, že barva bude zlatohnědá až jemně do červena můžete husu v 10,00 hod potřít teplým medem. To je pak již ohledně barvy tutovka.
Poznámka č. 3: Jestliže má husa na váhu méně resp. více, citem zkraťte resp. prodlužte časy pečení. Doba pečení rovněž závisí i na samotné kvalitě masa husy, není husa jako husa. Mám to vyzkoušeno. Rozdíly od časů uvedených v receptu mohou dosáhnout za celou dobu pečení husy až dvou hodin.
Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články