Klasický recept jako vždy lehce upravil: Dušan Polanský
Nejdřív si uvaříme asi 1,7 l vývaru z uzených žeber a zeleniny (mrkev, petržel a celer), kterou přidáme k žebrám později, asi tak 40 minut před dovařením. Do vývaru ještě patří celé černé a nové koření a sůl. Vývar vaříme asi 80 minut. Po uvaření vývaru žebra vytáhneme, později maso obereme a pokrájíme na malé kousky. Vývar slejeme přes sítko. Tím jsme si vytvořili základ pro kapustnicu.
Vezmeme si hrnec v němž kapustnicu budeme připravovat. Na drobno pokrájenou cibuli osmahneme na sádle, určitě méně než na guláš, pak přidáme sladkou papriku (maďarsky je sladká csemege, pálivá csípös), rychle papriku osmahneme, aby nám nezhořkla, jemně ji podlíváme vývarem a mícháme, tím vytvoříme jakýsi paprikový bešamel. Teď přidáme do našeho hrnce vývar, vymáčené sušené houby, švestky, celou klobásu, bobkový list a zelí zbavené nálevu. Pokud zjistíte, že v zelí není kmín, lze jej přidat a lehce osmahnout při přípravě cibule, aby pustil aroma.
Vaříme asi 20 minut. Poté přidáme na malé kostičky nakrájenou mrkev a petržel. Asi po pěti minutách na malé kostičky nakrájenou bramboru a najemno posekaný česnek. Vše vaříme dalších 10 minut. Před dokončením vaření vytáhneme klobásu, pokrájíme ji na kousky, a vrátíme zpět do hrnce. Současně přidáme i na kousky nakrájené maso z kostí. Už jenom krátce povaříme a nakonec lehce zahustíme tmavou jíškou, opět krátce povaříme.
Pokud nemáte pálivou klobásu, doporučuji použít na dochucení výbornou maďarskou pálivou pastu Erös Pista, přidáme ji těsně před koncem přípravy. Pokud vaříme polévku i pro děti, pálivé věci vypustíme.
Při podávání doporučuji dochutit a ozdobit kopečkem kysané smetany.
Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články