Klasický kynutý knedlík

Pouze dal na papír známý recept: Dušan Polanský

Suroviny

Houskový knedlík

Postup

Do mísy přeosejeme přes síto mouku. V té uděláme důlek, do nějž rozdrobíme droždí, které posypeme cukrem a zalejeme vodou. Droždí necháme 6 minut kynout. Poté přidáme sůl, vajíčko řádně rozmíchame ve vlažné vodě a vody přidáme jenom tolik, abychom knedlík "neutopili". Těsto řádně vypracujeme, což trvá cca 5 až 6 minut.

Těsto necháme kynout přikryté utěrkou 60 minut. Poté je na pomoučené pracovní desce rozpůlíme. Vypracujeme dva podlouhlé knedlíky tak, že je chvíli valíme, pak z obou bočních stran jedním prstem zatlačíme těsto kousek dovnitř. To zopakujeme 3 krát. Poté je přikryjeme utěrkou a necháme ještě asi 5 minut odpočívat.

Vaříme v lehce vroucí osolené vodě ve větším přikrytém hrnci (knedlíky dost nabydou) 23 minut bez otáčení. Osobně tento typ knedlíku neotáčím. Pokud knedlík otočíme, vaříme 2 krát 10 minut. Po vytažení propícháme knedlíky vidlicí. Jakmile trochu vychladnou, můžeme je lehce potřít olejem. Krájíme je obvykle režnou nití.

Pokud chcete uvařit houskový knedlík, těsto vypracujte o něco více vláčnější než při klasickém knedlíku. Předtím na lehce ohřáté pánvy lehce vysušíme kostičky z jednoho a půl nakrájeného rohlíku, po vychlazení je zapracujeme do těsta. Po vykynutí vaříme 10 minut, poté knedlíky otočíme a vaříme opět 10 minut.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články