Klasický kynutý knedlík

Pouze dal na papír známý recept: Dušan Polanský

Suroviny

Postup

Do mísy přeosejeme přes síto mouku. V té uděláme důlek, do nějž rozdrobíme droždí, které posypeme cukrem a zalejeme vodou. Droždí necháme cca 10 minut kynout. Poté přidáme sůl, vajíčko řádně rozmíchame ve vlažné vodě a vody přidáme jenom tolik, abychom knedlík "neutopili". Těsto řádně vypracujeme, což trvá cca 5 až 6 minut.

Těsto necháme kynout přikryté utěrkou cca 60 minut. Poté je na pomoučené pracovní desce rozpůlíme. Vypracujeme dva podlouhlé knedlíky tak, že je chvíli valíme, pak z obou bočních stran jedním prstem zatlačíme těsto kousek dovnitř. To zopakujeme 3 krát. Poté je přikryjeme utěrkou a necháme ještě asi 5 minut odpočívat.

Vaříme v lehce vroucí vodě ve větším přikrytém hrnci (knedlíky dost nabydou) 23 minut. Dobře vypracovaný knedlík plave, nesmí se do vody celý ponořit. Osobně knedlíky neotáčím. Po vytažení důkladně propícháme vidlicí. Jakmile trochu vychladnou, můžeme je lehce potřít olejem. Krájíme je zásadně režnou nití.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články