Kakaový koláč

Inspiroval jsem se receptem moderátora a herce Petra Rychlého

Suroviny

Postup

Smícháme mouku, prášek do pečiva (jedlou sódu), špetku soli, kakao a případně strouhaný kokos. Spolu promícháme. V jiné míse utřeme máslo s cukrem. Do stejné mísy přidáme sypkou směs a nahrubo nastrouhaná jabka (cuketu), z nichž jsme předem lehce vytlačili šťávu. Nakonec přidáme v mléce rozmíchaná vajíčka a olivový olej. Vše řádně promícháme. Hmota by měla být lehce roztíratelná. Když tomu tak není, přidáme trochu mléka a vše opět řádně promícháme.

Lehce roztiratelnou směs vylijeme na předem vymaštěný a hrubou moukou vysypaný veliký plech. Vložíme do předem vyhřáté trouby! a necháme péci. Pečeme při teplotě přibližně 175 °C cca 20 minut. Hlídat, aby koláč nebyl zbytečně vysušený. A hlavně nezapomenout včas zapnout troubu!

Po vytažení z trouby asi po třech minutách potřeme meruňkovou, tu dopručuji, nebo jinou marmeládou. Pokud je marmeláda hustá, přidejte do ní trochu vody a ohřejte na bod varu. Po vychlazení lze potřít čokoládovou polevou. Popravdě u nás se nejčastěji jí jenom tak bez jakéhokoliv potírání.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články