Kakaový koláč I

Dle svého upravil v různých obměnách se vyskytující recept: Dušan Polanský

Suroviny

Postup

Tento recept je na větší množství než recept II, ale oba recepty jsou na veliký plech. Důležité si je včas vytáhnout z lednice máslo, abychom jej pak lehce rozetřeli s cukrem. Do mísy s máslem a cukrem přidáme 4 vajíčka, vše spolu promícháme. V jiné míse promísíme mouku, kakao, špetku soli a prášek do pečiva. Sypkou směs nasypeme do mísy s máslem a cukrem.

Do mísy s hmotou přidáme nastrouhaná jablíčka, z nichž jsme lehce vytlačili šťávu, nebo cuketu. Pořádně vše spolu promícháme. Kdyby se vám zdálo, že směs nebude dobře roztíratelná, tak přidejte trochu mléka a opět vše dobře promíchejte.

Těsto rozetřeme na máslem potřenou a hrubou moukou vysypaný veliký plech. Vložíme do vyhřáté trouby! a necháme péci. Pečeme při teplotě přibližně 175 °C cca 25 minut. Hlídat, aby koláč nebyl zbytečně vysušený.

Po vytažení z trouby asi po třech minutách potřeme meruňkovou, tu dopručuji, nebo jinou marmeládou. Pokud je marmeláda hustá, přidejte do ní trochu vody a ohřejte na bod varu. Po vychlazení lze potřít čokoládovou polevou.

Kakaový koláč II, zatím měl vždy úspěch

Na 85 % podle moderátora a herce Petra Rychlého

Suroviny

Postup

Smícháme cukr, mouku, prášek do pečiva, špetku soli, kakao a szrouhaný kokos. Promísíme. Přidáme rozpuštěný rostlinný tuk, mléko, vajíčka. Řádně promícháme. Nakonec přidáme nahrubo nastrouhaná jabka, z nichž jsme lehce vytlačili šťávu, nebo cuketu. Promícháme. Cuketu jsem vyzkoušel a hodí se výborně. Mléka tolik, aby hmota byla lehce roztíratelná.

Vše opět řádně promísíme a vylijeme na předem vymaštěný a hrubou moukou vysypaný veliký plech. Vložíme do vyhřáté trouby! a necháme péci. Pečeme při teplotě přibližně 175 °C cca 20 minut. Hlídat, aby koláč nebyl zbytečně vysušený.

Po vytažení z trouby asi po třech minutách potřeme meruňkovou, tu dopručuji, nebo jinou marmeládou. Pokud je marmeláda hustá, přidejte do ní trochu vody a ohřejte na bod varu. Po vychlazení lze potřít čokoládovou polevou.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články