Koláčky s jablečným pyré

Převzal jsem z časopisu Pošli recept, ale upravil jsem lehce množství a také postup.

Suroviny na těsto:

Suroviny na pyré:

Postup.

Připravíme klasické kynuté těsto a necháme jej asi hodinu kynout. Čas kynutí využijeme k přípravě pyré a jeho vychlazení.

Jablka oloupeme a nakrájíme na kostičky. Dáme do hrnce, přidáme vodu, cukr, skořici. Vaříme asi 10 minut, pak přidámě rum. Povaříme ještě 5 minut. Poté přidáme puding, poctivě mícháme a po chvilce vše rozšleháme na pyré, např. kovovou metličkou. Pyré necháme vychladnout.

Nachystáme si plech, který vymažeme sádlem nebo máslem. Z těsta vyválíme knedlík asi o průměru 5 až 6cm. Metodou půlení intervalu nakrájíme 16 kousků. Rukou uděláme koláčky asi o průměru 8 cm. Naskládáme je na plech a necháme je ještě trochu nakynout. Do každého koláčku uděláme skleničkou důlek. Okraje potřeme žloutkem rozmíchaným s trochou studené vody. Nakonec do důlku dáme pyré.

Pečeme dozlatova při teplotě 180 °C.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články