Převzal jsem z časopisu Pošli recept, ale upravil jsem lehce množství a také postup.
Připravíme klasické kynuté těsto a necháme jej hodinu kynout. Čas kynutí využijeme k přípravě pyré a jeho vychlazení.
Jablka oloupeme a nakrájíme na kostičky. Dáme do hrnce, přidáme vodu, cukr, skořici. Vaříme asi 10 minut, pak přidámě rum. Poté přidáme pudink, poctivě mícháme a po chvilce vše rozšleháme na pyré, např. kovovou metličkou. Pyré necháme vychladnout.
Nachystáme si plech, který vyložíme buď pečícím papírem nebo vymažeme sádlem anebo máslem. Z těsta vyválíme knedlík asi o průměru 5 až 6cm. Metodou půlení intervalu nakrájíme 16 kousků. Rukou uděláme koláčky asi o průměru cca 8 cm. Naskládáme je na plech a necháme je ještě asi 15 minut kynout. Do každého koláčku uděláme skleničkou důlek. Okraje potřeme rošlehaným bílkem s trochou vody. Nakonec do důlků malou lžičkou rozprostřeme vychladlé pyré. Pečeme dozlatova při teplotě 175 °C asi 20 až 25 minut.
Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články