Koláč se švestkovými povidly

Jenom autorova obměna známého receptu.

Suroviny na těsto

Suroviny na povidlovou náplň

Suroviny na drobenku

Postup

Těsto je univerzální. Do větší mísy (těsto nakyne) si dáme mouku, práškový cukr, špetku soli. Promícháme. Uprostřed uděláme důlek, do něhož rozdrobíme kvasnice, posypeme je cukrem krupickou a zalejeme asi 0,5 dcl lehce ohřátého mléka. Kvásek zahrneme moukou a necháme jej cca 7 minut kynout. Pak přidáme vajíčko, máslo a sádlo rozpuštěné v zbytku lehce ohřátého mléka a poctivě vypracujeme těsto. Necháme kynout cca 45 minut.

Plech (30 x 40 cm) vytřeme olejem. Těsto vyjmeme z mísy, v níž kynulo, a položíme jej na plech. Na mastný plech položíme roztažené ruce, aby byly mastné. Tím dosáhneme toho, že se nám těsto nebude při roztahování na plech přichytávat na ruce. Těsto oběma rukama roztáhneme na celou plochu plechu. Okraje těsta potřeme rozšlehaným žloutkem.

Na těsto naneseme rovnoměrně povidlovou náplň a posypeme ji opět rovnoměrně drobenkou.

Pečeme asi 20-25 minut při teplotě cca 175 °C. Koláč chutná nejvíce těsně po vychlazení.

Lze použít i hrušková povidla, ale pak nepřidáváme mák a skořici.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články