Kološvárské zapékané zelí

K obrazu svého žaludku upravil: Dušan Polanský

Suroviny asi na 8 porcí

Postup

Na pánvi na oleji lehce osmahneme pokrájenou cibuli, pak přidáme pomleté maso, jež lehce posolíme. Jakmile je maso lehce osmahlé přidáme 1 ČL sladké mleté maďarské papriky. Musíme si dávat pozor, abychom papriku nepřipálili, zhořkla by nám. Důležité je stále poctivě míchat. Pokud vám maso pustilo šťávu a v pánvy zbyl i tuk nic se neděje, vše nakonec využijeme.

A pustíme se do stavebnice. Nejdřív si vyložíme dno středně velikého hlubšího pekáčku nakrájenou anglickou slaninou, kterou doporučuji předtím krátce osmahnout na pánvy, bude chutnější. Na slaninu rozprostřeme rovnoměrně 1/3 červeného kysaného zelí poctivě zbaveného láku a propláchnutého studenou vodou. Důležité je zelí důkladně zbavit tekutin, jinak nám bude jídlo plavat. Zelí potřeme třetinou zakysané smetany. Na smetanu rozprostřeme polovinu uvařené rýže, pak polovinu masové směsi, na kterou položíme polovinu plátků nakrájených vajíček, které lehce posolíme.

A teď si postup mimo slaniny zopakujeme: zelí, kysaná smetana, rýže, maso, plátky vajíček. Vajíčka lehce osolit. Předposlední vrstvu tvoří zbytek zelí a poslední zbytek zakysané smetany, kterou můžeme smíchat s tukem a šťavou, jestliže nám zbyly na pánvy po přípravě masa.

Pečeme zakryté cca 40 minut při teplotě 220 °C. Pak snížíme teplotu na 200 °C, pekáček odryjeme a pečeme ještě asi 5 minut. Ne déle, neboť smetana by se nám připekla.

Malá repetice: 1 vrstva anglické slaniny, 3 vrsty zelí a zakysané smetany, 2 vrstvy rýže, masa a vajíček. Jak složité! Jíme bez dalších příloh.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články