Kološvárské zapékané zelí

K chuti svého žaludku klasický recept upravil: Dušan Polanský

Suroviny na 8 porcí

Postup

Na pánvi na oleji lehce osmahneme pokrájenou cibuli, pak přidáme pomleté maso, jež lehce posolíme. Jakmile je maso lehce osmahlé přidáme 1 ČL sladké mleté maďarské papriky. Musíme si dávat pozor, abychom papriku nepřipálili, zhořkla by nám. Důležité je stále poctivě míchat. Pokud vám maso pustilo šťávu a v pánvy zbyl i tuk nic se neděje, vše nakonec využijeme. Maso i rýže musí trochu vychladlé.

Kysaného zelí poctivě zbavíme láku a lehce propláchneme studenou vodou. Důležité je zelí důkladně zbavit tekutin, jinak nám bude jídlo plavat.

A pustíme se do stavebnice. Nejdřív si vyložíme dno středně velikého hlubšího pekáčku nakrájenou anglickou slaninou, kterou doporučuji předtím krátce osmahnout na pánvy, bude chutnější. Na slaninu rozprostřeme rovnoměrně 1/3 kysaného zelí. Zelí potřeme třetinou zakysané smetany. Na smetanu rozprostřeme polovinu uvařené rýže, pak polovinu masové směsi, na kterou položíme polovinu plátků vajíček. Vrch lehce posolíme.

A teď si postup mimo slaniny zopakujeme: zelí, kysaná smetana, rýže, maso, plátky vajíček. Vrch lehce osolíme. Předposlední vrstvu tvoří zbytek zelí a poslední zbytek zakysané smetany, kterou můžeme smíchat s tukem a šťavou po přípravě masa.

Pečeme zakryté cca 40 minut při teplotě 220 °C. Pak snížíme teplotu na 200 °C, pekáček odryjeme a pečeme ještě 5 minut. Ne déle, protože smetana by se nám připekla.

Malá repetice: 1 vrstva anglické slaniny, 3 vrsty zelí a zakysané smetany, 2 vrstvy rýže, masa a vajíček. Jak složité! Jíme tak jak je, bez dalších příloh.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články