Koprová omáčka

Autor receptu: Dušan Polanský

Suroviny

Postup

Kopr opereme, zbavíme hrubých stonků a najemno jej nakrájíme. Popravdě já jej zcela najemno nekrájím.

V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku. Postupně přidáváme na mírném ohni vychlazený vývar a stále mícháme, tedy děláme bešamel. Trvá to 10 až 15 minut. Jakmile je bešamel hotový přidáme asi 2/3 kopru. Stále mícháme, postupně přidávíme mléko a smetanu. Když se již omáčka blíží k varu přidáme zbývající kopr. Krátce povaříme. Nakonec vše dochutíme cukrem, solí a octem.

Podáváme s vařeným vejcem nebo masem z vývaru (viz obrázek) a knedlíkem.

Důležité je uhlídat hustotu omáčky. Ovšem nikdy bychom neměli omáčku zahušťovat, pouze ředit mlékem nebo vývarem. Dodatečné přidávání mouky do již hotového bešamelu je malé barbarství. Přeji dobrou chuť.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články