Krtkův sachr

Moje varianta sachru pro děti: Dušan Polanský

Suroviny

Korpus:

Potření a poleva:

Postup

Předem si připravíme dortovou formu, o průměru cca 24 cm, do jejíž spodní části zacvakneme pečící papír.

Nejprve utřemé ve větší míse změklé máslo s moučkovým cukrem, poté postupně přidáváme žloutky a dobře vše vymícháme nebo vyšleháme.

Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a necháme ji kapánek vychladnout do vlažného stavu.

Do mísy s vyšlehanými žlouky přidáme rozpuštěnou čokoládu a rum. Vše dobře promícháme.

Zapneme troubu a nastavíme ji na 180 °C.

V jiné, menší, míse promícháme mouku s kypřícím prostředkem a špetkou soli.

Řádně! vyšleháme bílky s cukrem krupicí.

Do čokoládové a žloutkové směsi postupně přidáváme předpřipravenou směs mouky, soli a kypřícího prostředku a vyšlehaný bílek. Nemícháme, ale překládáme!

Vše nalijeme do dortové formy. Od středu těsto trochu přihrábneme ke krajům.

Pečeme cca 40 minut při teplotě 180 °C. Korpus může mít po upečení tvar nízkého krtince, což ale není žádná tragédie. Pokud při pečení se nám zda povrch již dost tmavý, přikryjeme povrch alobalem s leskou stranou nahoře.

Po vychladnutí korpus rozřízneme. Rozříznutou spodní polovinu a povrch dortu potřeme meruňkovou marmeládou a korpus vrátíme do původního stavu. Korpus můžeme dát na cca 5 minut do lednice, aby marmeláda trochu ztuhla, což ale není nezbytné.

Nakonec potřeme čokoládovou polevou. Tu připravíme rozpuštěním ve vodní lázni čokolády, poté ji necháme lehce vychladnout, a nakonec do ní přilejeme smetanu ke šlehání. Spolu promícháme. Vznikne nám krásně roztiratelná směs např. příborovým nožem. Pochopitelně dort můžete načančat dle svých schopností, možností a fantazie, ale na tohle já nejsem.

Podáváme se šlehačkou, kterou osobně nemusím.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články