Kvašáky

Já je dělám takhle, ale popravdě každý trochu jinak

Suroviny

Postup

Vodu velice krátce povaříme a necháme ji stát dokud není vlažná, tedy má cca 40 °C.

Do 3 nebo 4 litrové sklenice na dno dáme první vrstvu kopru, listů z višně a vinné révy. Jsou možné i jiné kombinace, někdo dává např. listy křenu. Na tuto vrstvu naskládáme do půlky sklenice dobře omyté okurky, co nejtěsněji k sobě. Na tuto vrstvu okurek dáme druhou vrstvu kopru, listů z višně a vinné révy. Přidáme stroužky česneku, pokud jsou veliké, rozřízneme je. A opět naskládáme okurky, ale ne zcela po povrch sklenice.

Vše zalijeme roztokem vody a soli. Na 1 litr vody přijde 1 středně vrchovatá polévková lžíce soli. Ovšem před nalitím do sklenice důkladně vodu a sůl promícháme. Okurky musí být zalité. Aby nelezly ven, osobně používám dřevěné ústní lžičky, které znáte z vyšetření u lékaře. Lze použít např. i větší a dostatečně těžký oblázek.

Sklenici necháme stát v šeru cca 8 až 9 dnů. Na hrdlo sklenice dávám tvrdší papírový karton ohnutý do střížky. Okurky před konzumací opláchneme ve studené vodě. Protože je asi najednou nezkonzumujeme, nalijeme do sklenice čajovou lžičku octu, čímž zastavíme kvašení. Na druhý den je nejlépe okurky vytáhnout, opláchnout a dát do lednice v potravinové krabičce.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články