Autor receptu: Dušan Polanský
Kvašáky jsem tento rok dělal poprvé v životě. Důvod byl prostý, na zahrádce jsem vypěstoval nadúrodu. Kde komu jsem je vnucoval, rozdával v hospodě u piva, ale bylo jich i tak hodně. Vyzkoušel jsem recept z internetu, ale protože se mi moc neosvědčil - taky je možné, že jsem něco dělal blbě -, tak jsem si vymyslel svůj. A docela jde.
Postup je jednoduchý. Vodu si zvaříme předem, necháme ji odstát, abychom ji do sklenice lili vlažnou. Pořádně umít okurky, kopr a listy vinné révy a višně. Okurky ještě zkontrolujeme, aby nikde nebyly nahnilé, to by naše úsilí vyšlo nazmar. Pokud se vám na okurku něco nepozdává klidně to odstraňte nožem. Na dno sklenice dáme kopr a listy, pak naskládáme na sebe okurky. Nesmí být až po povrch sklenice. Voda, kterou okurky zalejeme, by měla končit asi 6 cm od úplného vrchu sklenice. Při kvašení hladina kapánek stoupne. Takže asi těch 7 cm od vrchu sklenice by měly končit okurky. Přidáme 2 středně vrchovaté PL soli. Vše zalejeme převařenou vlažnou vodou. Když vodu převařujete, tak ji odstavte v momentě, když začne vařit.
Sklenici postavíme na temné místo, např. v chodbě. Pokud máte chladný sklep, tak je to super. Bohužel v našem paneláku je to problém. Sklenici přikryjeme malým talířkem, aby nám do sklenice nenalezli brouci, nanapadal prach apod. No a čekáme na výsledek cca 8-9 dnů. Kvašáky se ideálně hodí ke grilovanému masu. Gril doma nemáme, není v malém bytě kam dát, a v Albertu obvykle grilované kuře nemají, tak je většinou pořádám jenom tak a říkám si, zaplať pámbů za ty dary.
Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články