Jenom popsal, co je již dávno známé: Dušan Polanský
Moc se s tím nehrajeme. Do větší mísy (těsto hodně nakyne) dáme mouku, cukr, špetku soli, nadrobíme droždí, přidáme žloutky a mléko. Metličkou pořádně rozmícháme. Těsto musí být spíš tekuté. Necháme slabou hodinu kynout. Ale můžeme postupovat i klasicky, tj. uprostřed mouky uděláme důleček, do něhož rozdrobíme droždí, posypeme je 1 ČL krystálového (nebo krupicového) cukru a zalejeme asi 0,5 dcl ohřátého mléka. Takto připravený kvásek zahrneme moukou a necháme jej cca 6 minut kynout. Další postup je již stejný.
Na lívanečníku, nebo když nic takového nemáme, na obyčejné pánvy, lívance smažímě na rostlinném oleji, ale oleje jenom jemně. Nejdříve je usmažíme na jedné straně, pak otočíme a usmažíme na druhé straně. Barvu by měly mít asi jako na obrázku.
Asi nejlépe chutnají s džemem z černého rybízu a zakysanou smetanou. Osobně je mám nejradši posypané mletou skořicí a práškovým cukrem a zapíjím je čajem. Jaképak copak.
Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články