Lokše

Jenom jsem volně popsal, co je již dávno známé.

Suroviny

Postup

Popravdě je to jídlo jednoduché, akorát při pečení na kulatých plotnách je z toho docela nepořádek. Pokud máte chalupu a v ní klasický sporák na tuhá paliva, tak máte vyhráno.

Uvařené brambory nastrouháme najemno nebo protlačíme přes malé otvory pomůckou k tomu určenou, tzv. mačkadlem, do větší mísi, ale můžete vše dělat rovnou i na vále. Osolíme a přidáme tak 30 dkg mouky a vajíčko. Vařečkou směs promícháme, ale pak již pracujeme jenom rukama. Postupně přidáváme tolik polohrubé mouky, až je těsto krásně vlačné. Těsto nesmí být řídké, to by se nám lokše při válení trhaly. Těsto ještě dopracujeme rukama na vále.

Těsto rozválíme na knedlík o průměru asi 6 až 7 cm. Rozkrájíme jej na kousky, co kousek to bude jedna lokše. Jak má být kousek veliký, zjistíte experimentálně. Kousek rozválejte pomocí válečku, placka by měla mít průměr kolem 18 cm, ale jak vidíte níže na obrázcích, moje průměry jsou všelijaké.

K pečení budeme kromě sporáku potřebovat nejlépe dvě (vytačíme i s jednou) litinové kruhové plotny mající průměr cca 21 cm, nůž a tvrdší plochy štětec asi o šířce 5 cm. Nůž použijeme na seškrabování připálenin z ploten, štětcem budeme odstraňovat jemnější připáleniny, které zůstanou na plotnách po seškrábání nožem. V malém hrníčku si zehřejeme sádlo a budeme ještě pořebovat další štětec, odborně mašlovačku, na potírání lokší sádlem. Pokud máte doma nebo na chatě či chalupě klasický sporák s litinovou plotnou, žádné plotny nepotřebujete.

Ideálně se lokše dělají ve dvojici. Jeden válí, druhý je peče nasucho na dvou rozpálených plotnách. Jakmile je lokše upečená, lehce ji potřeme po obou stranách horkým sádlem. Lokše klademe na plochý talíř na sebe.

Lokše lze připravit na mnoho způsobů. Pomaštěné sádlem bez další přílohy se hodí např. k pečené huse, pardon, ještě k tomu patří bílé víno. Pomaštěné lze potřít povidly, stočit a přikusovat k čaji. Výborné jsou (opět pomaštěné) posypané cukrem a mletým mákem nebo mletými ořechy. Opět stočíme a přikusujeme k čaji. V žádném případě jich neuděláte nikdy dost. Maminka obvykle dělávala minimálně 50 lokší, ale nikdy dlouho nevydržely, ani se není co divit, bylo nás na ně šest.

Dodatek. Několik čtenářů mě požádalo o vyfocení pomůcek potřebných k pečení lokší. Z obrázku by mělo být snad vše jasné. Nožem občas seškrábeme větší připáleniny z ploten. Štětcem odstraňujeme jemnější připáleniny či už z ploten nebo i lokší. Obracečka slouží k obracení lokší z jedné strany na druhou. Lokše pečeme na litinových lotnách na plynovém sporáku.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články