Stejky z lososa

Kdesi okoukaný recept lehce upravil: Dušan Polanský

Suroviny

Postup

Je to sice recept jednoduchý, není na něm co pokazit, ale losos je drahý. Jídlo jako celek není chuťově moc výrazné, ale o to více vynikne jemná chuť lososa. Pokud rýži připravíme na másle a cibulce s voňavým hřebíčkem a otevřeme k tomu dobrý ovocný kompot, na své si přijde i opravdový gurmán.

Začneme tím, že lososa očistíme od šupin, kůži ponecháme. Maso nakrájíme asi na 10 dkg kousky, jinak se vám losos při smažení na pánvi může rozpadnout. Když děláme jídlo pro 4 osoby, kupujeme cca 90 dkg kus lososa vcelku a nakrájíme jej obvykle na 8 až 9 kousků, tj. na cca 10 dkg stejky. Nakrájené stejky se naloží do nálevu z vody, česneku, tymiánu, soli, sójové omáčky a solamylu. Sójová omáčka může být tradiční, tj. slaná nebo i sladká; u sladké pak přidáme o něco více soli. Vůbec se solí opatrně. Na zmíněný 90 dkg kus lososa dávám vrchovatou čajovou lžičku tymiánu a rovněž solamylu. Sójové omáčky jenom tolik, abych dosáhl zbarvení nálevu lehce do hněda. Vody tolik, aby stejky byly akorát těsně pod hladinou nálevu. Stejky v nálevu dáme na 2 až 3 hodiny do lednice.

Po 2 až 3 hodinách stejky vyndáme z nálevu, přičemž je necháme pořádně okapat, aby nám olej při smažení moc neprskal. Stejky prudce opečeme na oleji na pánvi (ne aby v oleji úplně plavaly, tak 2-3 mm oleje), maximálně tak 6 minut. Po opečení stejky odložíme na samostatný talíř a vrhneme se na přípravu omáčky. Osobně z opeku sliju veškerý olej, přece je již trochu přepálený. Zmírníme teplotu, do pánve vlejeme nálev, přidáme víno a za stálého míchání vyrobíme omáčku. Solamyl by měl zajistit přiměřenou hustotu, kdyby ne, přidáme trochu již předpřipravené jíšky. Případně omáčku ještě dochutíme.

Když je omáčka hotová, stejky vložíme zpět do pánve s omáčkou. Před vlastním servírováním postupně přihřejeme téměř až na teplotu varu. Celou pánev položíme na stůl, ať si stolovníci vyberou kousek nebo kousky a omáčky podle chuti. Podáváme s rýží a kompotem, a pokud ještě zbylo dobré chlazené bílé víno, tak neváhajte, hodí se výborně. Přeji vám dobrou chuť.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články