Něco přebral, něco změnil: Dušan Polanský
Jablíčka zbavíme šlupky a nahrubo je nastrouháme.
V míse, v níž budemem připravovat hmotu, vyšleháme nejprve žloutky s moučkovým cukrem. Poté přidáme rozpuštěné máslo a olej. Opět vyšleháme. K tomu všemu přidáme tvaroh a vše promícháme.
Zvlášť vyšleháme bílky s 2 PL cukru krupice.
Do mísy postupně přidáme: mouku promíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli, pomletý mák, nastrouhaná jablíčka a mléko. Pořádně vše promícháme. Nakonec přidáme ušlehaný bílek, který s hmotou nemícháme, ale jenom překládáme.
Vše rozetřeme do pekáčku (na klasický veliký nízký plech je hmoty málo), který jsme napřed vytřeli máslem a vysypali hrubou moukou.
Dáme péci do předehřáté truby. Pečeme při 175 °C asi 30 minut.
Povrch můžeme potřít citrónovou nebo čokoládovou polevou anebo meruňkovou či jinou marmeládou. Případně stačí lehce posypat moučkovým cukrem nebo jednoduše povrch nechat jenom tak. Dle chuti, držené diéty a ekonomických možností.
Jablíčka zbavíme šlupky a nahrubo je nastrouháme.
V míse, v níž budemem připravovat hmotu, vyšleháme nejprve vejce s cukrem. Poté přidáme vychlazené rozpuštěné máslo a olej. Opět vyšleháme.
Do jiné mísy přidáme sypké ingredience: mouku promíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli, skořici a mletý mák.
Do mísy s rožlehanými vejci pak přidáme jablíčka, sypké ingredience, citrónovou kůru a přiměřené množství mléka; právě tolik, aby hmota byla lehce roztíratelná. Pořádně vše promícháme.
Hmotu rozetřeme do pekáčku (na klasický veliký nízký plech je hmoty málo), který jsme napřed vytřeli máslem a vysypali hrubou moukou.
Dáme péci do předehřáté truby. Pečeme při 175 °C asi 30 minut.
Povrch můžeme potřít citrónovou nebo čokoládovou polevou anebo meruňkovou či jinou marmeládou. Případně stačí lehce posypat moučkovým cukrem nebo jednoduše povrch nechat jenom tak. Dle chuti, držené diéty a ekonomických možností.
Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články