Makoveček

Autor receptu: Dušan Polanský

Suroviny

Postup

Jablíčka zbavíme šlupky a nahrubo je nastrouháme.

V míse, v níž budemem připravovat hmotu, vyšleháme žloutky s cukrem krupicí a olejem. K tomu přidáme tvaroh a vše smícháme. Zvlášť vyšleháme bílky s 1 ČL moučkového cukru.

Do mísy postupně přidáme: mouku promíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli, pomletý mák, nastrouhaná jablíčka a mléko. Pořádně vše promícháme. Nakonec přidáme ušlehaný bílek, který s hmotou nemícháme, ale jenom překládáme.

Vše rozetřeme do většího pekáčku (na klasický veliký nízký plech je hmoty málo), který jsme napřed vytřeli máslem a vysypali hrubou moukou.

Dáme péci do předehřáté truby. Pečeme při 170 °C asi 25 minut.

Povrch můžeme potřít citrónovou nebo čokoládovou polevou anebo meruňkovou či jinou marmeládou. Případně stačí lehce posypat moučkovým cukrem nebo jednoduše povrch nechat jenom tak. Dle chuti, držené diéty a ekonomických možností.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články