Meruňkové kynuté knedlíky (28 knedlíků),

Dušan Polanský

Suroviny

Postup

Z uvedeného nožství připravíte 28 knedlíků, tedy 7 porcí po 4 knedlících.

Ve větší míse promícháme mouku se solí a 3 PL cukru krupice. V mouce uděláme důlek, do něhož rozdrobíme kvasnice, ty posypeme 1 ČL cukru krupice a poté zalejeme trochou vlažného mléka. Nakonec lehce poprášíme moukou. Kvasnice necháme takto kvasit celkem cca 8 minut.

V troše studeného mléka rozmícháme vejce, lehce ohřejeme zbytek mléka s máslem a vše vylejeme do mouky. Začneme míchat těsto. V míchání pak pokračujeme cca 8 minut. Těsto musí být na povrchu lesklé a nesmí se lepit na stěny.

Vymíchané těsto lehce podsypeme polohrubou moukou a stejnou moukou těsto poprášíme. Necháme kynout minimálně 60 minut. Čas kynutí využijeme na umytí meruněk a jejich vypeckování a nastrouhání syra.

Jakmile je těsto vykynuté, dámě do většího hrnce vodu, kterou lehce osolíme. Vodu začneme ohřívat k bodu varu.

Připravíme si podložku (desku), na níž budeme vykrajovat a tvarovat knedlíky. Podložku poprášíme polohrubou moukou. Z těsta vyválíme valec, který rozpůlíme. Obě poloviny opět vyválíme a opět rozřízneme. Z každého ze 4 stejných válců postupně ukrojíme 7 stejných dílků.

Dílek těsta na jeden knedlík rukou roztlačíme na kruh. Do něj vložíme 1 meruňku a těsto zabalíme. Již připravené knedlíky necháme ještě asi 7 minut kynout. Pokud jsme na to dva, knedlíky připravujeme postupně s vařením knedlíků.

Knedlíky vaříme 12 minut. Neotáčíme je a poklici nenadzvedáváme! Nejlépe se hodí hrnec s průhlednou poklicí, jelikož vidíme, co se v hrnci děje. Obvykle je vařím po 9 a jedna várku po 10 knedlících, tedy na tři várky.

Každý jednotlivý knedlík po vytažení jemně natrhneme dvěma vidličkami, aby z něho unikla pára a nesrazil se.

Obvykle je podáme s nastrouhaným sýrem, posypané moučkovým cukrem a polité horkým rozpuštěným máslem.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články