Mrkvánky (jablánky)

Jenom lehce upravil známý recept: Dušan Polanský

Suroviny

Těsto:

Náplň:

Na potření před pečením a po upečení:

Postup

Připravíme klasické kynuté těsto. Necháme je 40 minut na teplém místě kynout.

Mezitím si připravíme náplň. Na másle necháme lehce zkaramelizovat cukr, přidáme nastrouhanou mrkev, kterou lehce podusíme asi 1 minutu, poté přidáme skořici, promícháme a nakonec škrob. Vše spolu necelou minutu mícháme. Náplň odstavíme a necháme vychladnout. Pokud použijeme jablíčka, předem je oloupeme, a po nastrouhání z nich lehce vymáčkneme šťávu.

Po vykynutí vyválíme z těsta podlouhlý váleček, který metodou půlením intervalu rozdělíme na 12 kousků. Z každého rukami vytvarujeme kulatou placku. Na všech 12 placek rozdělíme náplň a postupně zabalíme do buchtičky. Každou položíme spojmi dolu na pečící papír.

Buchtičky rozložíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 10 minut kynout. Včas zapneme troubu, kterou vyhřejeme na 180 °C. Před vložením do trouby buchtičky důkladně ze všech stran potřeme rozpuštěným vlažným máslem.

Pečeme při teplotě 180 °C asi 18 minut do zlatova.

Hned po vytažení z trouby potřeme teplým máslem, k němuž jsme přidali trochu rumu.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články