Nádivka

Klasiku k obrazu svému upravil: Dušan Polanský

Suroviny

Postup

Nádivku pečeme obvykle v přikryté zapékací misce.

Pokrájenou anglickou slaninu lehce osmahneme na pánvy, aby pustila vůni. Do větší mísy dáme nakrájené rohlíky a zalejeme je mlékem, v němž jsme předtím rozmíchali žloutky. S mlékem opatrně, nesmíte rohlíky utopit, musí být nasáklé tak na 80 %. Podle potřeby mléko přidáme. Pak přidáme vše ostatní kromě bílků a soli. Z bílků vyšleháme sníh, do kterého přidáme sůl, to proto, aby sníh byl hezky pevný. Sníh v míse nemícháme, ale překládáme.

Nádivku vyklopíme do zapékací misky vymazané máslem a vysypané strouhankou nebo hrubou moukou. Máslem nešetříme.

Dáme péct do předehráté trouby na 180 °C na rám do střední výšky, jako při pečení koláčů. Pečeme přikryté 45 minut. Po vytažení z trouby vrchní díl sundáme a nádivku propíchneme na několika místech vidličkou, aby nám moc neklesla. Vrchní díl můžeme 5 minut před koncem pečení sundat, aby nám povrch jemně zrůžověl (já to neudělal).

Recept lze tvořivě obměňovat. Pokud máte masový vývar, použijte jej místo poloviny mléka. Místo anglické slaniny lze použít uzené maso nebo vařený jazyk či játra. No a pokud jde o bylinky, fantazii se meze nekladou. Maminka ji pekla každý týden v různých obměnách.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články