Jenom popsal, co je již známé: Dušan Polanský
K vlastní přípravě budeme potřebovat kromě surovin větší hrnec na klasické vaření, síto na halušky, nejlépe nerezové, cedník a pevnější lžící, nejlépe kovovou na salát, poslouží nám jako stěrka na těsto. Dále mísu, v níž připravíme směs na noky, a mísu na uvařené noky. Takže dost krámů.
Dáme do hrnce vařit vodu, kterou jsme lehce osolili. Do vody v hrnci přidáme trochu oleje, aby se nám noky po vytažení z vody nezlepily. Teprve až když se voda chystá začít vařit, nasypeme do mísky mouku a sůl a spolu je promícháme. Pak přidáme žloutek rozmíchaný v části vody. Postupně přidáváme vodu, ale jenom přiměřeně, těsto nesmí být ani moc řídké, ani vyloženě tuhé. Moc důležité: těsto nemícháme! Jenom vařečkou tak dlab, dlab, aby se mouka nasákla vodou. Když těsto budeme míchat, spolehivě vyrobíme lepidlo, které se nám bude těžko pasírovat přes síto a noky budou zbytečně moc tuhé.
Těsto na noky pasírujeme do vařící vody přes síto na halušky lžící. Noky vařečkou ode dna odlepíme. Jakmile noky vyplavou na hladinu, ještě je tak 15 sekund povaříme a můžeme je vybírat cedníkem. Lehkým potřásáním směrem nahoru a dolu je zbavíme horké vody. Vyloženě lehce propláchneme pod tekoucí studenou vodou a v míse pro uvařené noky občas lehce promícháme, aby se nám nezlepily.
Uvedené množství surovin uvaříme tak na čtyřikrát, nezapomeneme pokaždé přidat do vody trochu oleje. Výsledek by měl nakonec dopadnou nějak tak, jak vidíte na obrázku. Pokud chcete noky více žluté, přidejte další žloutek. Současně budou výživnější.
Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články