Tvarohové knedlíky plněné ovocem

Víceméně známý recept jenom lehce upravil: Dušan Polanský

Suroviny na 30 knedlíků:

Postup:

Utřeme změklé máslo s práškovým a vanilkovým cukrem, pak přidáme tvaroh, vajíčká a sůl a vše dobře promícháme. Postupně přidáváme mouku a vypracujeme vláčné těsto.

Z těsta vyválíme válec, který rozkrojíme na 3 části. Každou část rozkrojíme na 10 dílků. Na vále posypaném polohrubou mouku z každého dílku rukou vytvarujeme kulatou placičku, do které pevně zabalíme jednu meruňku.

Knedlíky vaříme v mírně osolené vodě 6 minut. Do vody přidáme trochu oleje, aby se nám po vytažení knedlíky nezlepily. Po vložení do hrnce s vařící vodou je vařečkou zlehka nadzvedneme, aby se nepřichytily ke dnu. Uvařené knedlíky vyjmeme děrovanou naběračkou.

Obvykle podáváme posypané tvrdým na jemno nastrouhaným sýrem a práškovým cukrem a polité rozehřátým rozpuštěným máslem. Někdo místo sýru použije mletý mák nebo mleté ořechy anebo strouhankou lehce opraženou na másle. Pokud použijeme opraženou strouhanku, již knedlíky máslem nepolíváme.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články