Tvarohové knedlíky plněné ovocem

Víceméně známý recept jenom lehce upravil: Dušan Polanský

Suroviny na základní těsto, cca na 27 až 33 knedlíků:

Zbývající suroviny:

Postup:

Utřeme změklé máslo s moučkovým cukrem, pak přidáme tvaroh, vajíčka a sůl a vše dobře promícháme. Přidáme mouku krupici, a poté postupně přidáváme polohrubou mouku dokud nevypracujeme vláčné těsto. Těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme je v lednici 30 minut odpočinout.

Z těsta vyválíme válec, který rozkrojíme na 3 stejné části. Každou část rozkrojíme na 9 až 11 stejných dílků, dle velikosti ovoce. Na vále posypaném polohrubou mouku z každého dílku rukou vytvarujeme kulatou placičku, do které pevně zabalíme např. jednu meruňku.

Knedlíky vaříme v mírně osolené vodě 6,5 minuty. Do vody přidáme trochu oleje, aby se nám po vytažení knedlíky nezlepily. Po vložení do hrnce s vařící vodou je vařečkou zlehka nadzvedneme, aby se nepřichytily ke dnu. Uvařené knedlíky vyjmeme děrovanou naběračkou.

Obvykle podáváme posypané tvrdým na jemno nastrouhaným sýrem a práškovým cukrem a polité rozehřátým rozpuštěným máslem. Někdo místo sýru použije mletý mák nebo mleté ořechy anebo strouhankou lehce opraženou na másle. Pokud použijeme opraženou strouhanku, již knedlíky máslem nepolíváme.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články