Jogurtový ovocný koláč

Autor receptu: paní Hana Dadáková z Brna Bystrce

Suroviny

Postup

Recept je na veliký plech 30 x 40 cm. Recept se mi osvědčil, a proto jej vřele doporučuji. Jako ovoce lze použít červený rybíz, vypeckované a na měsíčky nakrájené meruňky, vypeckované třešně, švestky. Tady je odkaz na obrázek s rybízem.

Na dno plechu dáme 2 až 3 kousky másla. Po jejich změknutí, dno poctivě vymažeme asi do výšky 2 cm bočných stěn plechu. Nakonec dno vysypeme hrubou moukou nebo jemnou strouhankou.

Připravíme si drobenku. Do hlubokého talíře dáme 2 vrchovaté PL hrubé mouky a 2 vrchovaté PL moučkového cukru. Promícháme a poté přidáme tenké plátky tuhého másla. Konečky prstů máslo se sypkou směsí drolíme. Drobenka musí být lehce vlhká.

Připravíme si těsto. Do mísy dáme 10 vrchovatých PL polohrubé mouky, 3 vrchovaté PL moučkového cukru, prášek do pečiva, špetku soli, jogurt a 2 celá vajíčka. Vše dobře promícháme. Pokud by se vám těsto zdálo málo roztíratelné, přidejte do něj trochu mléka.

Troubu předem vyhřejeme na teplotu 175 °C.

Těsto rovnoměrně rozetřeme po celém plechu. Ovoce klademe na těsto dužinou nahoru, rybíz rovnoměrně rozprostřeme, nakonec vše posypeme drobenkou.

Pečeme při teplotě 175 °C asi 25 minut.

Ovocný koláč se zakysanou smetanou a jogurtem

Autor receptu: Převzato z receptů řetězce Albert a lehce upraveno

Suroviny

Postup

Suroviny jsou na plech o rozměrech cca 20 x 30 cm, ale ne na veliký plech!!!

Na dno plechu dáme větší kousek másla, aby změklo. Po změknutí poctivě vymažeme dno a asi do výšky 2 cm bočné stěny plechu a dno vysypeme hrubou moukou.

Připravíme si drobenku. Do hlubokého talíře dáme 2,5 PL polohrubé mouky, 2 PL moučkového cukru, špetka soli. Promícháme a poté přidáme kousky tuhého másla. Konečny prstů máslo se sypkou směsí drolíme. Nakonec přimícháme skořici. Drobenka musí být vlhká.

V míse promícháme dohladka zakysanou smetanu, jogurt, vejce, krupicový a vanilkový cukr a rozpuštěné máslo.

V druhé misce promícháme mouku s práškem do pečiva, špetkou soli. Nasypeme vše do první mísy a vše pečlivě spojíme

Těsto rovnoměrně rozetřeme po celém plechu. Ovoce klademe na těsto dužinou nahoru, rybíz rovnoměrně rozprostřeme. Nakonec vše posypeme rovnoměrně drobenkou. A hotovo

Zapneme včas troubu, vyhřejeme na teplotu 175 °C.

Pečeme při teplotě cca 175 °C asi 25 minut.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články