Lehký ovocný koláč

Podle knihy Co babičky uměly, nepatrně upravil Dušan Polanský

Suroviny na malý plech

Suroviny na velký plech

Postup

Utřeme práškový cukr s máslem a olejem. Oddělíme bílky od žloutků. Žloutky přidáme k utřené směsi a vše spolu vymícháme. V jiné míse promícháme mouku, špetku soli a prášek do pečiva či jedlou sodu. Zvlášť ušleháme bílky s krupicovým cukrem do hustého sněhu. Směs s mouku přidáme k směsi s máslem a spolu promícháme. Přidáme nastrouhanou citronovou kůru. Nakonec do této hmoty zapracujeme překládáním (nemícháme!) sníh z bílků. Nahoru opatrně poklademe ovoce.

Plech nebo formu vymažeme máslem a lehce posypeme hrubou moukou nebo struhankou. Pečeme prvních 15 minut při teplotě 175 °C, poté teplotu snížíme na 170 °C a pečeme opět asi 15 minut. Ale ne více!

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články