Lehký ovocný koláč

Podle knihy Co babičky uměly nepatrně upravil Dušan Polanský

Suroviny na malý plech nebo kulatou formu

Suroviny na velký plech

Postup

Utřeme práškový cukr s máslem. Oddělíme bílky od žloutků. Žloutky přidáme k utřené směsi a vše spolu vymícháme. V jiné míse promícháme mouku, špetku soli a prášek do pečiva či jedlou sodu. Zvlášť ušleháme bílky s krupicovým cukrem do hustého sněhu. Mouku přidáme k směsi s máslem a spolu promícháme, nakonec do této hmoty zapracujeme překládáním (nemícháme!) sníh z bílků.

Plech nebo formu vymažeme máslem a lehce posypeme hrubou moukou. Pečeme prvních 15 minut při teplotě 175 °C, poté teplotu snížíme na 170 °C.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články