Slovenské škvarkové pagáče

Původní recept lehce upravil: Dušan Polanský

Suroviny

Postup

Těch trochu škvarků nemelu v mlýnku na maso, ale používám v pohodě lis na česnek.

Do větší mísy dáme mouku. Do ní uděláme důlek, do něhož rozdrobíme droždí (kvasnice), které posypeme 1 ČL krystalového cukru a zalejeme trochou vlažného mléka. Droždí lehce zasypeme moukou. Necháme asi 5 minut kynout. Poté přidáme 2 celá vajíčka rozmíchané v zbytku mléka, změklé máslo, škvarky, sůl a mletý pepř. Vařečkou a pak rukou vypracujeme těsto, důkladně mícháme cca 6 minut. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě cca 45 minut kynout.

Desku posypeme lehce hladkou moukou a těsto rozválíme na desce asi na výšku 1,2 cm. Přeložíme jej na čtyři díly a rozválíme, poté tento postup ještě jednou zopakujeme. Tento postup není nutný, nepoužívám jej, ale např. maminka jej ctila. Nakonec těsto rozválíme na výšku cca 1 cm, čímž máme těsto připravené k vykrajování pagáčů.

Pagáče vykrajujeme pomocí kruhové formičky nebo sklenice s tenkými stěnami o průměru cca 5 až 6 cm. Pokládáme je na pečící papír. Potřeme vrchní stranu rozšlehaným vajíčkem a necháme je ještě asi 10 minut volně kynout. Množství vystačí na 2 veliké plechy (30 x 40 cm). Pečeme při teplotě 175 °C. Na povrchu musí být upečené lehce do žlutorůžova.

Nejlépe chutnají se slazeným čajem s citrónem. S pivem a vínem nic moc.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články