Slovenské škvarkové (brynzové) pagáče

Původní recept v prvním případě jenom lehce a v druhém více upravil: Dušan Polanský

Suroviny pro klasickou variantu

Postup

Do větší mísy dáme mouku, sůl, pepř a vše promícháme. Uděláme důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice, které posypeme 2 ČL krystalového cukru a zalejeme trochou teplého mléka. Kvasnice lehce zasypeme moukou. Necháme asi 5-7 minut kynout. Poté přidáme 2 celá vajíčka, rozpuštěné máslo v zbytku teplého mléka, teplota by měla být maximálně 40 °C. Vařečkou a pak rukou vypracujeme těsto, důkladně mícháme cca 5 minut. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě cca 30 minut kynout.

Do vykynutéto těsta rukou vmícháme škvarky (brynzu).

Desku posypeme polohrubou moukou a těsto rozválíme na desce asi na výšku 1 cm. Přeložíme jej na čtyři díly a rozválíme, poté tento postup ještě jednou zopakujeme. Nakonec desku důkladně posypeme moukou a těsto rozválíme na výšku cca 1,2 cm, čímž máme těsto připravené k vykrajování pagáčů.

Pagáče vykrajujeme pomocí kruhové formičky nebo sklenice s tenkými stěnami o průměru 5 až 6 cm. Pokládáme je na vytřený plech nebo pečící papír. Potřeme vrchní stranu rozšlehaným vajíčkem a necháme ještě asi 5 minut kynout. Množství vystačí na 2 veliké plechy (30 x 40 cm). Pečeme při teplotě 175 °C. Na povrchu musí být upečené lehce do žlutorůžova.

Nejlépe chutnají se slazeným čajem s citrónem. S pivem a vínem nic moc.

Suroviny pro variantu s pohankou loupanou

Postup

Do větší mísy dáme mouku, sůl, pepř a vše promícháme. Uděláme důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice, které posypeme 2 ČL krystalového cukru a zalejeme trochou teplého mléka. Kvasnice lehce zasypeme moukou. Necháme asi 5-7 minut kynout. Poté přidáme 2 celá vajíčka, rozpuštěné máslo v zbytku teplého mléka, teplota by měla být maximálně 40 °C. Vařečkou a pak rukou vypracujeme těsto, důkladně mícháme cca 5 minut. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě cca 30 minut.

Do vykynutého těsta rukou vmícháme škvarky a pohanku zbavenou veškeré vody.

Desku posypeme polohrubou moukou a těsto rozválíme na desce asi na výšku 1,2 cm, čímž máme těsto připravené k vykrajování pagáčů.

Pagáče vykrajujeme pomocí kruhové formičky nebo sklenice s tenkými stěnami o průměru 5 až 6 cm. Pokládáme je na vytřený plech nebo pečící papír. Potřeme vrchní stranu rozšlehaným vajíčkem a necháme ještě asi 5 minut kynout. Množství vystačí na 2 veliké plechy (30 x 40 cm). Pečeme při teplotě 175 °C. Na povrchu musí být upečené lehce do žlutorůžova.

Nejlépe chutnají se slazeným čajem s citrónem. S pivem a vínem nic moc.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články