Slovenské škvarkové pagáče

Původní recept lehce upravil: Dušan Polanský

Suroviny

Postup

Do větší mísy dáme mouku. Do ní uděláme důlek, do něhož rozdrobíme kvasnice, které posypeme 1 ČL krystalového cukru a zalejeme trochou vlažného mléka. Kvasnice lehce zasypeme moukou. Necháme asi 5 minut kynout. Poté přidáme 2 celá vajíčka rozmíchané v zbytku mléka, změklé máslo, sůl a mletý pepř. Vařečkou a pak rukou vypracujeme těsto, důkladně mícháme cca 6 minut. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě cca 45 minut kynout.

Do vykynutéto těsta rukou vmícháme škvarky.

Desku posypeme lehce polohrubou moukou a těsto rozválíme na desce asi na výšku 1 cm. Přeložíme jej na čtyři díly a rozválíme, poté tento postup ještě jednou zopakujeme. Tento postup není nutný, nepoužívám jej, ale např. maminka jej ctila. Nakonec desku posypeme polohrubou moukou a těsto rozválíme na výšku cca 1,2 cm, čímž máme těsto připravené k vykrajování pagáčů.

Pagáče vykrajujeme pomocí kruhové formičky nebo sklenice s tenkými stěnami o průměru cca 5 až 6 cm. Pokládáme je na pečící papír. Potřeme vrchní stranu rozšlehaným vajíčkem a necháme ještě asi 5 minut kynout. Množství vystačí na 2 veliké plechy (30 x 40 cm). Pečeme při teplotě 175 °C. Na povrchu musí být upečené lehce do žlutorůžova.

Nejlépe chutnají se slazeným čajem s citrónem. S pivem a vínem nic moc.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články