Pelmeně

Jenom popsal a lehce upravil známý recept: Dušan Polanský

Suroviny na těsto

Suroviny na náplň

Postup

Do větší mísy vsypeme polovinu mouky a špetku soli. Přidáme vejce a žloutek. Vše vymícháme vařečkou. Postupně přidáváme mléko a druhou polovinu mouky. Stále pracujeme s vařečkou. Nakonec těsto zpracujeme ručně, trvá to asi 5 minut. Těsto musí být dost tuhé, ale zase ne zcela. Nesmí se lepit. Zabalíme jej do potravinářské folie a necháme cca 1 hodinu v lednici v pohodě odpočívat.

Náplň se připravuje jednoduše. Vše dobře promícháme. Kdyby se nám náplň zdála moc řídká, přisypeme trochu strouhanky.

Výroba pelmeňů chce především trpělivost. V Rusku a na Ukrajině se prodává kovový spešl kruh s otvory, ale my půjdeme na to bez mechanizace. K tomu budeme potřebovat rovnou plochu, hladkou mouku na podsyp a váleček. Těsto po vytažení z lednice chvíli hněteme a vyválíme z nej hrubší váleček, který rozřežeme na polovinu. Postup zopakujeme pro každou polovinu, takže budeme mít čtyři válečky. Každý rukama vyválíme opět do tvaru válečku, ale již menšího průměru, asi 1,3 cm. Každý váleček opět metodou půlení intervalu rozřešeme na 12 kousků (zvládnul jsem i 14). Z kousků vyválíme kroužky o průměru cca 6-7 cm. Doprostřed každého kroužku položíme náplň, výborně se k tomu hodí odměrka se sušeného mléka nebo jakákoliv jiná málogramová odměrka. Tím lehce dosáhneme u náplně tvaru hezké bábovičky. Obvykle se pelmeň pak finalizuje tak, že těsto se přeloží na půlku a dobře slepí po stranách. Nakonec ještě můžeme k sobě slepit oba konce, tím dosáhneme, že pelmeň bude kulatý. Pokud znáte ruský seriál Máša a medvěd, tam protagonisté jdou na to jinak. Tvaruji je do tvaru pytlíka. Náplň je dolu a těsto se nad náplní v hrdle spojí. Pelmeně klademe na pomoučenou plochu či talíř, aby se nám před vařením nepřilepily na dolní část.

K vaření. Vaříme je v lehce osolené vodě. Do hrnce je dobré přidat trochu rostlinného oleje, aby se nám po vytažení pelmeně nezlepily. Vhazujeme je do vroucí vody. Po vhození do hrnce je potřeba je opatrně zamíchat, aby se nám nepřilepily na dno. Poté jak vyplavou na hladinu, vaříme je ještě 5 minut. Hotové pelmeně vybíráme dírkovanou naběračkou.

Konzumují se buď jen tak, případně s trochu rozpuštěného másla, ale opravdu nejchutnější jsou s kvalitní zakysanou smetanou.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články