Polévky podle mé maličkosti

Autor receptů: Dušan Polanský

Polévka I.

Suroviny

Postup

Jedná se chuťově o dost atypickou polévku, ale občasná změna je nejen život, leč i chuť polévky. Výhodou, pro někoho nevýhodou, je, že polévku z větší části připravujeme z již předpřipravených polotovarů, takže recept není až tak časově náročný a zvládne jej i začátečník. Recept je tak úmyslně koncipován.

Takže začínáme. Nejdříve si nakrájíme na jemno cibuly, na kolečka petržel a mrkvu, případně kolečka ještě rozpůlíme. Na malé kousky nakrájíme slaninu a na kolečka klobásu. Rajčata loupaná nakrájíme na menší kousky. Teď to vše začneme postupně házet do hrnce.

Nejdřívě lehce osmahneme slaninu, přidáme olej (sádlo) a na oleji (sádle) a slanině lehce osmahneme cibuly. Přidáme k tomu nakrájenou zeleninu a opět lehce osmahneme. Vše zalejeme cca 7 dcl vody a přidáme bujón. Vše povaříme cca 15 minut.

Poté přidáme fazole zbavené nálevu, rajčatový protlak, rajčata loupaná, klobásu, 1 ČL krupice. Asi po 8 minutách vaření přidáme dle chuti sůl (opatrně), prolisovaný česnek a majoránku. Pokud by polévka byla moc hustá, přidáme trochu vody. Vše nakonec povaříme cca 7 minut.

Podáváme nejlépe s čerstvým chlebem.

Polévka II.

Suroviny

Postup

Polévka se hodí i pro děti, těm nejmenším ale houby z polévky vyndáme. Je trochu pracnější, ale určitě budete mít s ní úspěch.

Budeme potřebovat dva hrnce. Jeden, budeme mu říkat velký, v němž polévku dofinalizujeme a druhý, budeme mu říkat malý, pro přípravu hovězího vývaru. Začneme tím, že do malého hrnce dáme maso, sůl, vodu a koření. Vaříme asi hodinu a půl. Pak do velikého hrnce odlejeme asi 4 dcl vývaru. Do malého hrnce přidáme na větší kusy nakrájenou zeleninu. Vývar vaříme ještě alespoň půl hodinu, zelenina musí být zcela měkká, aby šla lehce rozmixovat. Ve velkém hrnci v klidu uvaříme očištěné a na menší kousky pokrajené houby, vaříme je lehce asi 13 minut. Než se nám uvaří do měkka zelenina již nám částečně vychladl vývar z hub, což je jenom dobře, za chvíli v něm rozkvedláme hladkou mouku pro zahuštění polévky.

Do misky přes sítko slejeme vývar z hub. Houby si zatím odložíme na talíř. V misce s houbovým vývarem rozkvedláme mouku. Zeleninu z vývaru vložíme do velikého hrnce s tím, že jednu mrkev a polovinu celeru vyhodíme. Přes sítko slejeme vývar z malého hrnce do velikého. Ve velikém hrnci vše mixérem rozmixujeme. Pak přidáme houby a rozkvedlaný houbový vývar s hladkou moukou. Vše spolu povaříme ještě asi 6 minut. Polévka nesmí být ani moc řídká, ani moc hustá, prostě akorát.

Podáváme buď jenom tak nebo s na kostičky nakrájeným a na pánvy na velice mírném ohni osušeným bílým pečivem.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články