Polská omáčka

K obrazu svému upravil: Dušan Polanský

Suroviny

Postup

Opět příliš nepracuji s váhovými jednotkami. Vše odhaduji. Nebojte se, také to se mnou zvládnete. Hrozinky je vhodné nechat předem nabobtnat ve vodě.

Především si připravíme hovězí vývar s kořenovou zeleninou (mrkev, petržel, celer a 1 menší cibule). Vývar stačí z kostí, to vás na moc nepřijde. Když použijete hezké hovězí maso, můžete je nakrájet na plátky a podávat s omáčkou a knedlíkem. I když ideálním masem je asi vepřový vařený jazyk.

Vývar pak scedíme do hrnce, v němž budeme připravovat omáčku. Zeleninu s cibulí z vývaru přepasírujeme přes síto do hrnce nebo mixérem ji rozmixujeme, což je pohodlnější.

Do hrnce přidáme povidla nakrájená na kousky, od slupky očištěné spařené mandle, ořechy, hrozinky a vše povaříme. Povidla se musí hezky rozvařit. Trpělivě mícháme, jinak to skončí katastrofou.

Omáčku nakonec zahustíme perníkem a vaříme dokud se perník nerozvaří. Opět nezapomeneme trpělivě míchat. Pokud by se vám omáčka zdále moc sladká, část perníku nahraďte hotovou jíškou tmavou.

Nakonec dochutíme citrónem a cukrem. Ale opatrně, dle chuti povidel.

No a je hotovo. Podáváme s vařeným hovězím masem nebo vepřovým jazykem a knedlíkem.

Tohle jídlo bude mít úspěch i u dětí.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články