Pouťové koláče

Klasický recept pro začátečníky zpřesnil: Dušan Polanský

Suroviny

Postup

V mléce rozpustíme máslo a sádlo, přičemž teplota mléka by neměla přesáhnout 40 °C. Do mísy dáme mouku, práškový cukr, vanilkový cukr, rozdrobené droždí, špetku soli, 2 žloutky a mléko s rozpuštěným sádlem a máslem. Vše důkladně mícháme 5 minut. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě minimálně 30 minut kynout.

Mezitím si připravíme tvarohovou plňku a drobenku. Vymícháme žloutek s cukrem a přidáme tvaroh. Případně si můžeme připravit ještě další náplň, např. makovou nebo ořechovou; koláče budou ještě chutnější. Drobenku připravíme promícháním palcem a ukazováčkem polohrubé mouky, cukru a plátků másla. Musí být pěkně vlhká.

Před vlastní přípravou koláčů dno plechu potřeme olejem nebo na dno položíme papír na pečení.

Vykynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučený vál. Rozřežeme jej na polovinu. Z první poloviny vyválíme válec. Metodou půlení intervalu jej rozkrájíme na 8 dílů. Rukou z každého dílu vyválíme tenkou placku, na kterou položíme kopeček tvarohové náplně. Zabalíme jako buchtu, položíme na plech švem dolů. Na jeden plech dáme 8 koláčů. Vezmeme sklenici s průměrem dna cca 6 cm, pomoučíme její dno hladkou moukou a opatrně vmáčkneme důlek do koláče. Do důlku dáme PL džemu nebo povidel, pokud ještě zbyla, tak trochu tvarohové náplně, případně jinou náplň, např. ořechovou, makovou. Pokud je i jiná náplň, tak džemu nebo povidel dáme méně. Ale pokud není, vystačíme i s povidly nebo džemem. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem, nakonec koláče posypeme drobenkou.

Dáme péct do vyhřáté trouby na teplotu 175 °C. Pečeme asi 25 minut. Stejný postup zopakujeme pro zbývajících 8 koláčů buď na druhém plechu, nebo si koláče připravíme předem na vál a pak je přendáme na plech, z něhož jsme odebrali upečené koláče.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články