Švestkovo-povidlová omáčka k masu I.

Autor receptu: Dušan Polanský

Suroviny asi na 6 porcí

Postup

Omáčka je dost sladká, takže bude chutnat i dětem.

Omáčka se hodí jako příloha k vepřovému masu připravenému na pánvy nebo grilu. Nejvhodnější je kotleta, krkovice nebo libový bůček. Maso lehce naklepeme, posolíme a lehce opepříme. Hezky opečeme nebo ugrilujeme do růžova. Nejideálnější příloha k masu a omáčce jsou obyčejné vařené brambory, neboť dají vyniknout neopakovatelné chuti a vůni omáčky.

Švestky nadrobno pokrájíme, včetně slupky. Dáme je do hrnce, v němž budeme omáčku připravovat, švestky zalejeme vodou a přidáme 4 celé hřebíčky. Vaříme asi 15 minut. Hřebíčky dáme pryč. Poté přidáme povidla, skořici a vaříme dalších 10 minut. Na závěr přidáme jíšku a ještě asi 2 minuty ještě povaříme. Hlídáme si hustotu omáčky, dle potřeby přidáme trochu vody nebo jíšky. Pokud je omáčka příliš sladká, dochutíme citrónovou šťávu. A na úplný závěr pokud jsem nepřidali jíšku připravenou na másle zjemníme kouskem másla.

Švestkovo-povidlová omáčka k masu II.

Autor receptu: Dušan Polanský

Suroviny asi na 6 porcí

  • 20 sušených švestek,
  • 180 g švestkových povidel,
  • 4 celé hřebíčky,
  • na špičku ČL mleté skořice,
  • 60 g hladké mouky na jíšku,
  • 70 g másla na jíšku,
  • trochu citrónové šťávy na dochucení (pokud je omáčka příliš sladká),
  • mrkev, petržel, celer, malá cibule na vývar,
  • 700 g uzené krkovičky,
  • 1 litr vývaru z uzeného masa.

Postup

Omáčka se hodí jako příloha k uzenému masu, např. krkovičce. Nejdřív si připravíme vývar z uzeného masa a zeleniny. Když je vývar hotov, rozvaříme v něm na kousky nakrájené sušené švestky. Trvá to asi 15 minut.

V jiném hrnci si připravíme světlou jíšku z másla a mouky. Pak z vychlazeného vývaru s jíškou připravíme bešamel. Poté přidáme hřebíčky, povidla a asi 10 minut vaříme za neustálého míchání. Nakonec vše dochutíme skořicí, citronem, případně i cukrem. Podáváme s knedlíkem a uzeným masem.

K omáčce můžeme přimíchat i část zeleniny, kterou v omáčce rozmixujeme.