Švestkovo-povidlová omáčka k masu I.

Autor receptu: Dušan Polanský

Suroviny asi na 6 porcí

Postup

Omáčka je dost sladká, takže bude chutnat i dětem.

Omáčka se hodí jako příloha k vepřovému masu připravenému na pánvy nebo grilu. Nejvhodnější je kotleta, krkovice nebo libový bůček. Maso lehce naklepeme, posolíme a lehce opepříme. Hezky opečeme nebo ugrilujeme do růžova. Nejideálnější příloha k masu a omáčce jsou obyčejné vařené brambory, neboť dají vyniknout neopakovatelné chuti a vůni omáčky.

Švestky nadrobno pokrájíme, včetně slupky. Dáme je do hrnce, v němž budeme omáčku připravovat, švestky zalejeme vodou a přidáme 4 celé hřebíčky. Vaříme asi 15 minut. Hřebíčky dáme pryč. Poté přidáme povidla, skořici a vaříme dalších 10 minut. Na závěr přidáme jíšku a ještě asi 2 minuty ještě povaříme. Hlídáme si hustotu omáčky, dle potřeby přidáme trochu vody nebo jíšky. Pokud je omáčka příliš sladká, dochutíme citrónovou šťávu. Nakonec, pokud jsme nepřidali jíšku připravenou na másle, zjemníme kouskem másla.

Švestkovo-povidlová omáčka k masu II.

Autor receptu: Dušan Polanský

Suroviny asi na 6 porcí

  • 20 sušených švestek,
  • 180 g švestkových povidel,
  • 4 celé hřebíčky,
  • na špičku ČL mleté skořice,
  • 60 g hladké mouky na jíšku,
  • 70 g másla na jíšku,
  • trochu citrónové šťávy na dochucení (pokud je omáčka příliš sladká),
  • mrkev, petržel, celer, malá cibule na vývar,
  • 700 g uzené krkovičky,
  • 1 litr vývaru z uzeného masa.

Postup

Omáčka se hodí jako příloha k uzenému masu, např. krkovičce. Nejdřív si připravíme vývar z uzeného masa a zeleniny. Když je vývar hotov, rozvaříme v něm na kousky nakrájené sušené švestky. Trvá to asi 15 minut.

V jiném hrnci si připravíme světlou jíšku z másla a mouky. Pak z vychlazeného vývaru s jíškou připravíme bešamel. Poté přidáme hřebíčky, povidla a asi 10 minut vaříme za neustálého míchání. Nakonec vše dochutíme skořicí, citronem, případně i cukrem. Podáváme s knedlíkem a uzeným masem.

K omáčce můžeme přimíchat i část zeleniny, kterou v omáčce rozmixujeme.