Rajská omáčka

Původní recept lehce upravil: Dušan Polanský

Suroviny na hovězí vývar:

Suroviny na rajskou omáčku s knedlíkem a vepřovým jazykem:

Postup

Jednou jsem u piva zaslechl, jak jeden chlápek radil druhému, aby si rajskou uvařil z vody. To je také hlavní důvod, proč jsem recept sepsal. Přece nejsme barbaři, vařit rajskou z vody, kdo to kdy slyšel, vždyť není válka!

Pokud jde o množství rajské, to je dáno počtem jedlíků a jejich apetitem. Na obrázku můžete vidět asi s jakým množstvím operuji běžně já. Ve dvou hrncích v pozadí se vaří vepřové jazyky. Není nás sice moc, ale manželka a dcery si obvykle dají na druhý den repete, což ale již není pravda, jelikož už jsou na světě vnoučata a ty se mohou rajské užrat. I hrnec, v němž míchám na obrázku bešamel, již používám jiný, větší.

Nejdřív si musíme uvařit kvalitní hovězí vývar. U nás se z vývaru současně dělá i hovězí polévka, takže čistého vývaru je potřeba minimálně 3,5 litru, proto se vaří ve velikém hrnci. Pokud budete vývar vařit z pěkného libového hovězího masa, tak jej nevyhodíte, ale budete jej servírovat s rajskou a knedlíkem. U nás tomu není jinak, ale hovězího masa by bylo málo, proto se podávají především vařené vepřové jazyky. Pokud se chcete ještě více vyhrát, můžete uvařené jazyky pokrájet a opéct na pánvy na vepřovém sádle. Chuť masa více vynikne.

Takže jsme si předem uvařili kvalitní hovězí vývar. Necháme jej vychladnout, to aby se nám při přípravě bešamelu z mouky nevytvořily hrudky. Na dně hrnce, v němž budeme připravovat rajskou, rozpustíme kus másla, pak přidáme hladkou mouku. Kolik? Na litr rajské počítejte dvě kopcovité lžíce hladké mouky a slabší čtvrtinu kostky másla. Poznáte to tak, že mouka s máslem musí vytvořit příjemnou lehce míchatelnou jíšku. Můžeme, ale nemusíme, přidat 3 celé hřebíčky kvůli příjemnému aroma. Na mírnem ohni pěkně mouku osmaháváme, asi tak 4-5 minut. Pak dáme hrnec mimo oheň a přilejeme naběračkou hovězího vývaru a stále mícháme. A hlavně při přípravě bešamelu nesmíme míchání přerušit, navíc doporučuji míchat v jednom směru. Krátkodobé odstavení z ohně je dobré k tomu, že minimalizujeme vytvoření glocků. Pak zase hrnec vrátíme na slabý oheň a při neustálem míchání postupně přidáváme vývar. Příprava bešamelu trvá cca 25 minut. Tím máme připravený bešamelový základ.

Další postup je již jednoduchý. Stačí přidat do základu podle chuti rajčatový protlak a cukr krystal. Za soustavného míchání přivedeme omáčku k bodu varu a ještě 5 minut mírně povaříme. No a hotovo. Na talíř rozložíme knedlíky a plátky vepřového jazyka, přidáme rajskou a přeji vám dobrou chuť.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články