Rajská omáčka

Původní recept lehce upravil: Dušan Polanský

Suroviny na hovězí vývar:

Suroviny na rajskou omáčku s knedlíkem a vepřovým jazykem:

Postup

Minulý týden jsem u piva zaslechl, jak jeden chlápek radil druhému, aby si rajskou uvařil z vody. To je také hlavní důvod, proč jsem recept sepsal. Přece nejsme barbaři, vařit rajskou z vody, kdo to kdy slyšel, vždyť zatím není válka!

Pokud jde o množství rajské, to je dáno počtem jedlíků a jejich apetitem. Na obrázku můžete vidět asi s jakým množstvím operuji běžně já. Ve dvou hrncích v pozadí se vaří vepřové jazyky. Není nás sice moc, ale manželka a dcery si obvykle dají ma druhý den repete.

Nejdřív si musíme uvařit kvalitní hovězí vývar. U nás se z vývaru současně dělá i hovězí polévka, takže čistého vývaru je potřeba minimálně 3,5 litru, proto se vaří ve velikém hrnci. Pokud budete vývar vařit z pěkného libového hovězího masa, tak jej nevyhodíte, ale budete jej servírovat s rajskou a knedlíkem. U nás tomu není jinak, ale hovězího masa by bylo málo, proto se podávají především vařené vepřové jazyky. Pokud se chcete ještě více vyhrát, můžete uvařené jazyky pokrájet a opéct na pánvy na vepřovém sádle. Chuť masa více vynikne.

Takže jsme si předem uvařili kvalitní hovězí vývar. Necháme jej vychladnout, to aby se nám při přípravě bešamelu z mouky nevytvořily hrudky. Na dně hrnce, v němž budeme připravovat rajskou, rozpustíme kus másla, pak přidáme hladkou mouku. Kolik? Na litr rajské počítejte dvě kopcovité lžíce hladké mouky a slabší čtvrtinu kostky másla. Poznáte to tak, že mouka s máslem musí vytvořit příjemnou lehce míchatelnou jíšku. Můžeme, ale nemusíme, přidat 3 celé hřebíčky kvůli příjemnému aroma. Na mírnem ohni pěkně mouku osmaháváme, asi tak 4-5 minut. Pak dáme hrnec mimo oheň a přilejeme naběračkou hovězího vývaru a stále mícháme. A hlavně při přípravě bešamelu nesmíme míchání přerušit, navíc doporučuji míchat v jednom směru. Krátkodobé odstavení z ohně je dobré k tomu, že minimalizujeme vytvoření glocků. Pak zase hrnec vrátíme na slabý oheň a při neustálem míchání postupně přidáváme vývar. Příprava bešamelu trvá tak cca 20 minut. Tím máme připravený bešamelový základ.

Další postup je již jednoduchý. Stačí přidat do základu podle chuti rajčatový protlak a cukr krystal. Za soustavného míchání přivedeme omáčku k bodu varu a ještě tak 5-7 minut mírně povaříme. No a hotovo. Na talíř rozložíme knedlíky a plátky vepřového jazyka, přidáme rajskou a přeji vám dobrou chuť.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články