Rizoto

Všeobecně známý recept lehce ohnul: Dušan Polanský

Suroviny

Postup

U nás se vždy kuchtí rizoto paralelně se slepičí polévkou. Pochopitelně pokud máte raději jiné maso, tak jednoduše použijete to vaše oblíbené. Vývar pak si můžete uvařit z bujónové kostky. Trochu chemie unesete.

Rizoto je jenom o tom, jak to všechno šikovně namíchat dohromady. Ale míchání má malou fintu. Papriku musíte lehce spařit, jinak bude lidově řečeno písková. Ale po pořádku.

Nejdřív uvařím rýži v slané vodě. Do hrnce, v němž rizoto připravuji, nasypu na dno 1 ČL červené mleté papriky. Zaleju ji asi 1 dcl slepičího vývaru, rozmýchám, a na to vysypu právě uvařenou horkou rýži. Rychle promíchám s paprikou, přikryju a nechám asi 5 minut v klidu. Paprika se hezky spaří.

Pak do toho frknu vše ostatní, pochopitelně z hrášku (kukuřice) a žampionů sleju předtím roztok a vajíčka předtím nakrájím, to stejné jsem učinil s masem. Případně vše lehce dosolím. A přidám cca 1,5 dcl slepičího vývaru. Rýže si ho natáhne do sebe, a to je to, co ještě rizotu chybělo.

Před podáváním lehce přihřeju na slabém ohni, občas zamíchám. Rizoto nemusí být horké, stačí teplé.

Na talíři si každý posype dle chuti strouhaným sýrem a připapává sterilovanými okurčičkami.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články