Rizoto

Všeobecně známý recept lehce ohnul: Dušan Polanský

Suroviny

Postup

U nás se vždy kuchtí rizoto paralelně se slepičí polévkou. Pochopitelně pokud máte raději jiné maso, tak jednoduše použijete to vaše oblíbené. Vývar pak si můžete uvařit z bujónové kostky. Trochu chemie unesete.

Rizoto je jenom o tom, jak to všechno šikovně namíchat dohromady.

Nejdřív uvařím dle receptu rýži v slané vodě. Do hrnce, v němž rizoto připravuji, nasypu na dno 1 ČL červené mleté papriky. Zaleju ji 1 dcl horkého slepičího vývaru, rychle promíchám, a na to vysypu právě uvařenou horkou rýži. Vše rychle promíchám, přikryju a nechám asi 5 minut v klidu. Paprika se hezky spaří.

Pak do toho frknu vše ostatní, pochopitelně z hrášku (kukuřice) a žampionů sleju předtím roztok a vajíčka předtím nakrájím, to stejné jsem učinil s masem. Případně vše lehce dosolím. A přidám ještě 0,5 dcl slepičího vývaru. Rýže si ho natáhne, a to je to, co ještě rizotu chybělo.

Před podáváním rizoto lehce přihřeju na slabém ohni, aby bylo mírně teplé. Občas je přitom zamíchám.

Na talíři si každý posype dle chuti strouhaným sýrem a připapává sterilovanými okurčičkami.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články