Klasický recept od Nitry lehce upravil: Dušan Polanský
Těsto, je univerzálně použitelné na různé kynuté koláče: s třešněmi, švestkami, meruňkami atd., dokonce můžete jej potřít i povidlami nebo marmeládou.
Do větší mísy si prosejeme 15 dkg hladké a 15 dkg polohrubé mouky. Přidáme špetku soli a vše promícháme. Uprostřed uděláme důleček, do něhož rozdrobíme kvasnice, posypeme je 1 ČL krystálového nebo cukru krupice a zalejeme asi 0,5 dcl vlažného mléka. Kvásek zahrneme moukou a necháme jej cca 5 minut kynout.
Do hmoty na těsto přidámě vajíčko rozmíchané se zbytkem mléka. Lehce těsto promícháme. Nakonec přidáme změklé máslo a 1 PL oleje nebo kousek rozpuštěného vepřového sádla. Vařečkou a pak rukama těsto poctivě vypracujeme, trvá to minimálně 5 minut. Nakonec dno mísy a těsto lehce poprášíme polohrubou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě cca 1 hodinu kynout.
Příprava hmoty na potření těsta je jednoduchá. Podle varianty A do mísy dáme zakysanou smetanu, 1 celé vajíčko, 2 PL polohrubé mouky, 1 ČL soli a muškátový květ. Mouku lze nahradit 2 středně velikými, uvařenými, na jemno nastrouhanými studenými bramborami nebo 1 PL Solamylu. Vše řádně promícháme. Podle varianty B je příprava velmi podobná, jenom menší množství smetany je nahrazeno strouhaným sýrem.
Zapneme troubu, nastavíme teplotu 180 °C a počkáme až se nám trouba vyhřeje na uvedenou teplotu.
Finále je jednoduché. Plech vytřeme olejem nebo máslem a lehce si potřeme ruce olejem. Těsto vyjmeme z mísy, v níž kynulo, a položíme jej na plech. Těsto oběma rukama roztáhneme na celou plochu plechu. Na povrch těsta rovnoměrně rozprostřeme náplň se zakysanou smetanou.
Pečeme asi 25 minut při teplotě cca 180 °C. Koláč nejvíc chutná teplý s čajem s citronem.
Do těsta přidáme 2 PL práškového cukru. Smetanovou náplň nahradíme odpeckovaným ovocem, např. švestkami, meruňkami, třešněmi, případně můžete vyzkoušet i rebarboru nakrájenou na kostičky. Vše posypeme rovnoměrně drobenkou. Tu si připravíme v misce z 2 vrchovatých PL polohrubé nebo hrubé mouky, 2 vrchovatých PL moučkového cukru a několika plátků másla. Prsty jedné ruky vše lehce zpracováváme tak, aby se nám drobenka opravdu drobila a nebyla suchá, musí být vlhká.
Použijeme klasické těsto. Uděláme z něho dva větší kruhy, viz jeden na obrázku, a dle nápaditosti potřeme různými náplněmi a posypeme drobenkou. Drobenka: 1,5 PL polohrubé mouky; 1,5 PL moučkového cukru a několik tuhých plátků másla. Prsty jedné ruky vše lehce zpracováváme tak, aby se nám drobenka opravdu drobila a nebyla suchá, musí být vlhká. V mém případě jsem do středu dal tvarohovou náplň z 250 gramu tučného tvarohu (v staniolu), do něhož jsem přidal 1 žloutek, kousek másla a přiměřeně moučkového cukru. Pro další vrstvu jsem v malém množství vody rozvařil na měkko 1 větší jablko pokrájené na malé kousky a po roztlačení vydličkou zahustil jsem vše pomletými ořechy a nastrohaným perníkem. Poslední vrstva je z povidel smíchaných s mletým mákem. Jelikož povidel jsem měl málo, přidal jsem i trochu marmelády z černého rybízu. Předtím než na koláč dáme náplně, potřeme okraje rozšlehaným vejcem. A před pečením nezapomeneme posypat drobenkou. Výhoda proti klasickému frgálu je, že na koláči máme různé náplně.
Koláč na způsob frgálu. Celkem děláme dva.
Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články