Kynutý (nejen) smetanový koláč

Klasický recept od Nitry lehce upravil: Dušan Polanský

Suroviny na těsto

Suroviny na hmotu na potření těsta

Postup pro smetanový koláč

Těsto, je univerzálně použitelné na různé kynuté koláče: s třešněmi, švestkami, meruňkami atd., dokonce můžete jej potřít i povidlami nebo marmeládou.

Do větší mísy (těsto nakyne) si prosejeme 15 dkg hladké a 15 dkg polohrubé mouky. Přidáme špetku soli a 2 PL práškového cukru, vše promícháme. Uprostřed uděláme důleček, do něhož rozdrobíme kvasnice, posypeme je 2 vrchovatými ČL krystálového cukru a zalejeme asi 0,5 dcl ohřátého mléka. Kvásek zahrneme moukou a necháme jej cca 7 minut kynout.

Do hmoty na těsto přidámě vajíčko. Přilejeme 80 gramů rozpuštěného vlažného másla v zbytku mléka a 1 PL oleje nebo kousek rozpuštěného vepřového sádla v zbytku mléka. Vařečkou těsto poctivě vypracujeme, trvá to asi 5 minut. Nakonec dno mísy a těsto lehce poprášíme polohrubou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě cca 1 hodinu kynout.

Příprava hmoty na potření těsta je jednoduchá. Do mísy dáme zakysanou smetanu, 1 celé vajíčko a 2 vrchovaté PL polohrubé mouky. Lehce posolíme. Mouku lze nahradit 2 středně velikými, uvařenými, na jemno nastrouhanými studenými bramborami. Vše řádně promícháme.

Zapneme troubu, nastavíme teplotu na 175 °C, aby se nám trouba vyhřála na uvedenou teplotu.

Opravdové finále je jednoduché. Plech vytřeme olejem a lehce si potřeme ruce olejem. Těsto vyjmeme z mísy, v níž kynulo, a položíme jej na plech. Těsto oběma rukama roztáhneme na celou plochu plechu. Na povrch těsta rovnoměrně rozprostřeme hmotu se zakysanou smetanou.

Pečeme asi 20-25 minut při teplotě cca 175 °C. Koláč nejvíc chutná teplý s čajem s citronem.

Obměna postupu pro ovocné koláče

Smetanovou hmotu nahradíme odpeckovaným ovocem, např. švestkami, meruňkami, třešněmi, případně můžete vyzkoušet i rebarboru nakrájenou na kostičky. Vše posypeme rovnoměrně drobenkou. Tu si připravíme v misce z 2 vrchovatých PL polohrubé nebo hrubé mouky, 2 vrchovatých PL moučkového cukru a několika plátků másla. Prsty jedné ruky vše lehce zpracováváme tak, aby se nám drobenka opravdu drobila a nebyla suchá, musí být vlhká.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články