Spätzle s kysaným zelím

Recept z časopisu Albert dost upravil: Dušan Polanský

Suroviny

Postup

Očištěnou cibuli nakrájejíme na jemno, anglickou slaninu na malé kostičky. Zelí zbavené nálevu pro jistotu také lehce pokrájíme.

Cibuli lehce osmahneme na sádle v hrnci, pak do něj přidáme slaninu a pokračujeme v osmahávání, pak přidáme škvarky (pokud nemáte škvarky, přiejte o něco více slaniny), vše spolu ještě asi minutu osmaháváme. Nakonec přidáme zelí, vše promícháme a krátce podusíme. Lehce vše opepříme. Tím máme připraven základ, do něhož za chvíli budeme postupně přidávat spätzle.

Postavíme si na sporák větší hrnec s vodou, v němž budeme spätzle vařit. Vodu osolíme a přivedeme k bodu varu. V misce smícháme mouku, vejce, vodu a sůl. Těsto necháme asi 10 minut odležet.

Mezitím nám již voda začala vřít. Přes haluškové sito postupně po dávkách (3 až 4 dávky) protlačíme těsto do vroucí vody. Každou dávku vaříme asi 2 minuty.

Uvařené spätzle postupně přidáváme do hrnce se zelím, cibulí, slaninou a škvarkami. Pokaždé vše promícháme. Jídlo prodáváme teplé tak jak je, již ničím je nedochucujeme.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články