Hovězí Stroganov

Na základě praktického pokusu klasický recept upravil: Dušan Polanský

Suroviny

Postup

Stroganov byl vymyšlen úmyslně jako jídlo pro rychlou přípravu, na což se v receptech a v očekávání gurmánského zázraku často zapomíná. Receptů je hodně, tohle je jenom jeden z nich. V každém případě v Stroganovi bychom měli při jezení cítit kromě masa a hub ještě kousky něčeho, což je moc důležité. Chuť by měla být jemně pikantně kyselá, zbarvení jídla je dáno hlavně barvou hořčice a smetany.

Maso nakrájíme na nudličky dlouhé cca 5 cm, tloušťka cca 4 mm. Pak na pánvi rozpálíme olej s prvním kouskem másla a nudličky restujeme na středně prudkém ohni pěkně do hněda. 600 g budeme muset restovat na dvakrát, jinak by se nám nudličky dusily, což nechceme. Restování každé dávky trvá cca 8 minut, nudličky průběžně obracíme. Po orestování maso děrovanou lžící vyndáme a odložíme stranou.

Poté tuk (je trochu přepálený) vylejeme a nalejeme 2 PL čerstvého oleje a přidáme druhý kousek másla. Cibuly a houby restujeme cca 8 minut. Pak přidáme nakrájenou a mletou papriku, okurky, ředkvičky a cukr. Mícháme tak dlouho až nám cukr slabě zkaramelizuje.

Nakonec přidáme orestované maso, rajčata (protlak), hořčici, bobkový list a vše podlejeme vývarem (vodou). Podle chuti dosolíme. Dusíme ještě 5 minut. Nakonec zjemníme smetanou.

Podáváme s rýži nebo opečenými bramborami, tzv. americkými, anebo hranolkami.

 

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články