Hovězí Stroganov

Na základě praktického pokusu recept teoreticky doladil: Dušan Polanský

Suroviny

Postup

Stroganov byl vymyšlen úmyslně jako jídlo pro rychlou přípravu, na což se v receptech a v očekávání gurmánského zázraku často zapomíná. V Stroganovi bychom měli při jezení cítit kousky něčeho, což je moc důležité. Chuť by měla být jemně pikantně kyselá, zbarvení jídla je dáno hlavně barvou hořčice a smetany.

Maso nakrájíme na nudličky dlouhé cca 5 cm, tloušťka cca 4 mm. Pak na pánvi rozpálíme olej s máslem a nudličky restujeme na středně prudkém ohni pěkně do hněda. 500 g budeme muset restovat na dvakrát, jinak by se nám nudličky dusily, což nechceme. Restování každé dávky trvá cca 8 minut, nudličky průběžně obracíme. Maso vyjmeme a odložíme stranou.

Poté tuk (je trochu přepálený) vylejeme a nalejeme 2 PL čerstvého oleje a přidáme kousek másla. Pokrájenou cibuly a houby hezky orestujeme, trvá to cca 5 minut. Pak přidáme papriku, okurky, ředkvičky a cukr. Za pomalého míchání necháme cukr slabě zkaramelizovat.

Nakonec přidáme zakysanou smetanu, rajčata, hořčici, bobkový list a vše podlejeme vývarem (vodou). Podle chuti dosolíme. Dusíme ještě 5 minut.

Podáváme obvykle s rýži nebo opečenými bramborami.

 

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články